Jak vypadal náš rok 2023

V roce 2023 se prolínala sociální spravedlnost a lidskoprávní témata všemi aktivitami našeho uplynulého roku.

Připravili jsme přehled podpory Férový svět

Aktualizovali jsme přehled podpory, jaké vzdělávací materiály nebo příležitosti k osvětě můžete nejen ve svém městě nebo škole využít. Přehled nabízí soupis těch nejzajímavějších materiálů z naší dílny, ale také upozorňuje na zásadní vzdělávací materiály věnované globálnímu vzdělávání našich partnerů.

Řetězec Lidl zavedl fairtradové bio banány do stálého sortimentu

Lidl tak rozšířil řadu svých fairtradových produktů a my jsme jej komunikačně podpořili na sítích a s příběhy pěstitelů z peruánského fairtradového družstva APBOSMAM, které je jedním z jejich dodavatelů.

Spustili jsme nové webové stránky Fairtradových měst a škol

Kampaň Fairtradová města a školy funguje už více než 10 let a za tu dobu se do ní zapojilo celkem 66 subjektů. Náš koordinační tým pracoval na redesignu kampaně a nových webových stránkách. Jsou zde přehledně aktuality, příklady dobré praxe i profily jednotlivých měst a škol.

Nabrali jsme posilu: nová manažerka pro kávu a kakao

Do obchodního oddělení k nám nastoupila nová kolegyně Aneta Válkyová na pozici product manažerky. Má na starosti hlavně vztahy s vybranými obchodními partnery a rozvoj našeho partnerství v oblasti hotelů, restaurací a kaváren.

Podpořili jsme v médiích fairtradové květiny

Více než polovinu pracovníků, kteří působí na květinových farmách s certifikací Fairtrade, tvoří ženy. O tom, jakou roli hraje Fairtrade ve zlepšování pracovní a společenské pozice žen, jsme informovali české a slovenské novináře.

Kaufland rozšířil nabídku fairtradových květin

Od loňska jsou v ČR k dostání i tyto krásné Férové kytice. Podarujte s nimi své blízké.

S květinovým vizuálem pokračovala naše kampaň

Naše dlouhodobá kampaň “FAIRTRADE. Malá známka, ale dělá velké věci” staví na kontrastech. V případě květin jsme zvolili claim Více krásy méně uhlíku, který poukazuje na to, že květiny vypěstované ve východní Africe za podmínek Fairtrade jsou udržitelnější než vypěstované v Evropě.

Fairtrade pohledem pěstitelek květin v novém vydání Květinových novin

V jakých podmínkách se standardně pěstují květiny v Africe, Latinské Americe a Asii a jaké naopak mají podmínky zaměstnanci fairtradových farem a že fairtradová květina potěší dvakrát jste si mohli přečíst v článcích a v rozhovorech a zpřehlednit pomocí infografik.

Fairtrade nevnímáme jen jako certifikát, ale jako způsob života

Tak v našem rozhovoru přiblížila Kateřina Málová z oddělení Nákupu rozhodnutí obchodního řetězce Kaufland zařadit do sortimentu květiny s certifikací Fairtrade.

Seminář pro školy přiblížil téma spravedlivého obchodu

Na každoroční seminář pro školní týmy v ekocentru Sluňákov jsme pozvali řídící skupiny z aktivních škol. Studenti si prohloubili své znalosti o fair trade a zpracovali nápady na akce, kterými by škola mohla oslovit žactvo i veřejnost. Dále během roku jsme zorganizovali i čtyři vzdělávací semináře pro pedagogy environmentálního vzdělávání v krajských vzdělávacích střediscích.

Hlas pro pěstitele v novém dokumentu

Herci Jana Plodková, Václav Neužil a Tomáš Hanák propůjčili hlas fairtradovým pěstitelům a pěstitelkám při dabování připravovaného dokumentu. Film představuje výzvy, kterým musí pěstitelé kávy čelit, ať už je to život v chudobě nebo klimatická změna.

Na situaci pěstitelů banánů jsme upozornili v Banánových listech

Na stránkách Banánových listů jsme představili problémy provázející pěstování banánů a to, jak je řeší Fairtrade. Přinesli v nich také reportáž z Kostariky. Dále doporučili recept z banánů známé cukrářky Mirky Van Gils Slavíkové, o který se s námi podělila.

Fairtrade a káva: vydali jsme nový B2B leták shrnující fakta o fairtradové kávě

Víte, kolik je například na světě fairtradových družstev pěstujících tuto plodinu? Jaká je naše cesta k udržitelné kávě?

Světový den pro fair trade si připomnělo přes 6600 účastníků Férové snídaně

Na celkem 180 místech po celé České republice a na Slovensku se uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o osudy těch, kdo pěstují naše potraviny. Snídani a atmosféru v Blansku zachytily dva vstupy ve vysílání České televize: živý vstup v rámci pořadu Studio 6 (od času 3:44:20 ).

Kelímek k fairtradové kávě zdarma a další interní akce partnerů

U příležitosti oslavy Světového dne pro fair trade dávali kelímek zdarma v Tchibo kamenných obchodech k nákupu kilového balení fairtradové kávy Tchibo Barista. V Lidlu zase tento den připomněla interní akce pro zaměstnance Vyrobeno férově. Také v sídle Kauflandu v Bratislavě jsme v rámci K-talk předali mnoho informací o Fairtrade a pěstování kávy a kakaa. A všude byly k dispozici vzdělávací materiály o pěstitelích banánů a kávy.

Díky výstavě zjistili na centrále Tchibo Praha, jak se žije pěstitelům kávy

Na centrále Tchibo Praha zhlédli naši výstavu Kávová krize z cesty kolegy Stanislava Komínka po jihoamerické Kolumbii. Materiál dokumentuje podmínky pěstování kávy a životy tamních pěstitelů. Na začátku května proběhla slavnostní vernisáž s autorem.

Online kampaň 14 dní pro Fairtrade, soutěžili jste s námi?

V souvislosti s květnovým Světovým dnem pro fair trade jsme přichystali také kampaň: 14 dní pro Fairtrade. V průběhu dvou týdnů jsme na našem Instagramu a na Slovensku na Facebooku zveřejňovali soutěže o fairtradové produkty, upoutávky na slevy. V ČR se zapojilo se celkem 16 partnerů a příspěvky dosáhly 559 809 zobrazení a oslovily 443 651 lidí.

Oznámili jsme roční výsledky prodejů na tiskové konferenci

V roce 2022 se nejvíce u nás prodalo opět fairtradového kakaa. Mírný nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy. Skokanem roku se stala fairtradová bavlna, jejíž prodej vzrostl o 205 %. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR se zvýšil o téměř pětinu na 44,7 milionů Kč.

Výsledky přejala kromě ČTK i řada dalších médií. Informace o tom, jak u Čechů roste zájem o fairtradové zboží, najdete v reportáži na Radiožurnálu. V Hospodářských novinách přinesli obsáhlý článek, ve kterém propojili čísla za český fairtradový trh s reportáží o přínosech systému Fairtrade pro kenžské pěstitele kávy.

Známku FAIRTRADE znají dvě třetiny obyvatel ČR

V květnu jsme si u společnosti Median opět nechali zpracovat průzkum, v němž jsme zjišťovali znalost certifikace Fairtrade a známky FAIRTRADE. Pokud jde o povědomí o známce FAIRTRADE, podle průzkumu ji zná 66 % českých spotřebitelů, 40 % respondentů uvedlo, že přesně ví, co toto označení znamená.

Zúčastnili jsme se World of Coffee v Athénách

Athény letos v červnu pořádaly prestižní akci World of Coffee a Fairtrade byl jedním z tisíce účastníků. Zástupci Fairtrade Int. a národních organizací se setkávali s obchodníky a dovozci kávy a nabízeli ochutnávky certifikované kávy účastníkům. Představili jsme zde českou pražírnu Fair & Bio a návštěvníci měli možnost ochutnat 2 druhy kávy z jejího sortimentu: Espresso Bio Classic z Papuy Nové Guiney a Etiopii Yirgacheffe.

Zachytili jste nás ve slovenském Teleránu na Markíze?

V Teleránu na Markíze jsme představili známku FAIRTRADE v rámci jejich Zeleného týdne, během kterého se zaměřili na odpovědný výběr potravin a udržitelné zemědělství. V příspěvku z prodejny Kaufland jsme připojili informace o našich výrobcích a vysvětlili, co je Fairtrade a co znamená pro zemědělce.

Četli jste naši výroční zprávu?

Ve výroční zprávě za rok 2022 se ohlížíme za vším, čím přispíváme k šíření povědomí o spravedlivému obchodu v ČR, a také za tím, jak jsme loni hospodařili a jak se vyvíjel trh s fairtradovými produkty v ČR a na Slovensku

Jaký je život pěstitelů? Stáhli jste si naši stolní hru a lekci?

Připravili jsme novou vzdělávací lekci Není plantáž jako plantáž a také vzdělávací hru Kostarika. Díky hře lze nahlédnout do života pěstitele kávy v Kostarice, lekce porovnává konvenční a ekologický způsob pěstování plodin.

Po stopách fairtradových pěstitelů v Peru

V úzké skupině jsme vyrazili za fairtradovými pěstiteli banánů, kakaa a kávy. Na cestu se s námi vydali světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková, food blogerka a redaktorka magazínu Apetit Darina Sieglová, youtuber Martin Creep a redaktor celostátního deníku Pravda Andrej Barát. Každý den jsme sbírali co nejvíce zážitků, jak funguje Fairtrade, jaký je životu pěstitelů.

S kávovým vizuálem pokračovala naše kampaň

Naše dlouhodobá kampaň “FAIRTRADE. Malá známka, ale dělá velké věci” staví na kontrastech. V případě kávy jsme zvolili slogan Černá káva, světlá budoucnost a pokračujeme s vizuály a citacemi pěstitelů.

Vydali jsme se objevovat Moravský kras

Podzimně obarvenou krajinou jsme se vypravili objevovat jeskyně Pod hradem a Amatérskou, utužit tým a po několika letech spolupráce naživo poznat třeba i externího grafika.

Vydali jsme novou mapu světa v souvislostech

V listopadu jsme dokončili celoroční práci a poslali do tisku ojedinělý vzdělávací materiál, mapu Světa v souvislostech. Studenti ZŠ a SŠ díky ní nahlédnou do komplikovaného uspořádání a fungování dnešního světa. Mapa upozorňuje na aktuální problémy ve světě, jejich příčiny a dopady na lidi i přírodu, a zároveň ukazuje několik pozitivních příkladů ze světa včetně fungování systému Fairtrade. Pro výuku k mapě postupně připravujeme i vzdělávací lekce, první je k dispozici na www.fairtrade.cz/mapa.

Advent plný výher

Připravili jsme adventní víkendy plné soutěží o bohaté fairtradové vánoční balíčky. Na českém a slovenském Facebooku jsme soutěžili o fairtradové výrobky. Velký ohlas měla třeba fairtradová káva od Tchibo Česká republika nebo vánoční čaj a horká čokoláda z Marks&Spencer.

Fairtradové dárky jako inspirace pro dopis Ježíškovi

Doporučili jsme našim fanouškům tipy na dárky pro rodinu a přátele, které mají skrytou přidanou hodnotu. Málo co tak potěší jako dárek, který vznikl za spravedlivých podmínek a zároveň přispívá k rozvoji komunit pěstitelů v Africe, Asii a Latinské Americe.

PF 2024

Krásné Vánoce jsme vám popřáli nejen my, ale i přes QR kód a videopozdrav pěstitelé a pěstitelky z peruánského fairtradového kávového družstva COCLA, které jsme navštívili během cesty s českými a slovenskými novináři a influencery.

Roste komunita Fairtradových škol a měst

Fairtradové školy přidávají globální témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují na informování veřejnosti. V Třebíči oslavili desáté výročí získání titulu Fairtradová škola. Výročí oslavili žáci a pedagogové při zahájení výstavy Kávová krize v rámci lednového dne otevřených dveří.

Titul Fairtradová škola v roce 2023 získalo Gymnázium Chotěboř a mezi komunitu Fairtradových měst se připojilo město Kopřivnice, kde začleňují podporu Fairtrade do rozličných akcí, které připravují pro širokou veřejnost.

Díky za váš zájem, podporu a všem našim partnerům za milou spolupráci a třeba na viděnou na některé z akcí v roce 2024.

Tým Fairtrade Česko a Slovensko

150 84 Jak vypadal náš rok 2023 2024-03-01