Fairtradové dárky jako inspirace pro váš dopis Ježíškovi

Přinášíme vám tipy na vánoční dárky pro vaši rodinu a přátele, které mají skrytou přidanou hodnotu. Málo co tak potěší jako dárek, který vznikl za spravedlivých podmínek a zároveň přispívá k rozvoji komunit pěstitelů v Africe, Asii a Latinské Americe. Díky známce FAIRTRADE na obalu, dárek potěší vás i pěstitele na druhém konci světa. Věříme, že si z našeho seznamu vyberete:

Chcete otevírat okénka s férovým překvapením?

Milovníci čokolády budou nadšeni z adventního kalendáře společnosti Divine  s čokoládovými srdíčky z jemné 70% hořké čokolády. Čokolády značky Divine se vyrábí z fairtradových kakaových bobů, které dodává družstvo drobných pěstitelů Kuapa Kokoo z africké Ghany. Farmáři tam kakao pěstují ve stínu deštného pralesa, pomalu ho fermentují a suší na slunci.

Chcete si v adventním čase vychutnat fairtradové víno?

Fairtradová vína od vinařství Meerhof můžete zakoupit na českém e-shopu delivin.cz nebo můžete sáhnout v kamenném obchodě Marks&Spencer po např. červeném jihoafrickém víně se známkou FAIRTRADE Pinotage.

Máte doma sportovce či sportovkyni?

Pořiďte jim zásobu proteinových tyčinek a prášků z proteinu z Decathlonu, které obsahují fairtradové kakao. Tyčinky a prášky jim poslouží jako doplnění proteinů po středně intenzivním až intenzivním tréninku a rychlejší regeneraci.

Máte doma milovníky prémiových čokolád?

Milovníci čokolády zajisté rádii najdou pod stromečkem Chocolate & Love, značku fairtradových a bio čokolád, které jsou v ČR k dostání například v řetězci Albert.  Firma byla založena Richardem a Birgitte O’Connorovými v roce 2010 a čokolády jsou jejich vášní. Mezi jejich mezinárodně oceněné příchutě patří čokoláda s granátovým jablkem, pomerančem nebo mořskou solí a karamelem. Jedná se o rodinný podnik, který podporuje udržitelné a etické obchodování.

Znáte nebo byste chtěli vyzkoušet fairtradovou kosmetiku?

Známku FAIRTRADE nenajdete jen na čokoládě, kávě, květinách nebo banánech, vyzkoušet můžete i fairtradovou kosmetiku! V nabídce společnosti Fairtrademarket.cz/sk najdete např. mýdla, krémy, soli do koupele nebo zubní pastu se známkou FAIRTRADE . To vše v ekologickém zero waste balení.

Chystáte s dětmi před Vánoci péct cukroví? A co takhle vyrobit si s nimi perníkovou chaloupku z fairtradového kakaa?

V nabídce dm drogerie naleznete sadu perníková chaloupka, se kterou si užijete zábavu a společné pečení během adventu. V dm navíc můžete koupit i fairtradovou kávu, perníčky s fairtradovým kakaaem, ovoce a oříšky v čokoládě …. celá fairtradová nabídka. 

Chcete darovat “měkouše” s férovým oblečením?

Vyberte pro vaše nejbližší stylové oblečení z fairtradové bavlny. V ČR zatím není fairtradové oblečení běžně dostupné, a proto vám doporučujeme švédský e-shop Dedicated nebo německý Melawear, kde mají kromě oblečení i batohy nebo dokonce i boty z fairtradové bavlny.

V současné době je do produkce bavlny přímo zapojeno 100 milionů domácností v 85 zemích. Pouze 13 % z nich však produkuje udržitelným způsobem. Cílem Fairtrade standardů je chránit zdraví a bezpečnost pěstitelů a zakázat geneticky modifikovaná semena bavlny.

A věděli jste, že proslulé Mozartovy koule jsou také fairtradové?

Mozartovy koule společnosti Manner jsou ideální jako malý dárek nebo když vy sami dostanete chuť na opravdu něco výjimečného. 

Dáte si mandle nebo oříšky ve fairtradové čokoládě?

Adventní čas vám mohou zpříjemnit i různé druhy oříšků a sušeného ovoce společnosti POEX ve fairtradové čokoládě. Zkuste třeba pražené mandle v hořké fairtradové čokoládě

Díky za váš zájem. Šířit myšlenky spravedlivého obchodu a nakupovat fairtradové výrobky znamená nepřímo přispívat k férovějším podmínkám pro ty, kteří to nejvíce potřebují. Co děláme a kupujeme tady, má dopady na druhém konci světa.

150 65 Fairtradové dárky jako inspirace pro váš dopis Ježíškovi 2023-12-01