Světový den pro fair trade si připomnělo přes 6600 účastníků Férové snídaně

Na celkem 159 místech po celé České republice se v sobotu 13. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o osudy těch, kdo pěstují naše potraviny. Na akci se sešlo přes 6600 účastníků. Férová snídaně je největší akcí na podporu etického obchodu v České republice. Akce se koná od roku 2011 a to vždy druhou květnovou sobotu při příležitosti Světového dne pro fair trade.

„Fairtrade je nejen certifikační systém, ale i globální hnutí propojující pěstitele a spotřebitele. Lidé na Férové snídani dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ své kávy nebo čokolády. Chtějí podpořit lepší péči o životní prostředí i důstojnější život pěstitelů,popisuje koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko. „Do organizace Férové snídaně se zapojují pouze dobrovolníci, kteří chtějí lokální akcí podpořit pěstitele ve světě. Nejčastěji to jsou pedagogové, faráři, knihovníci nebo skauti.“

„Dnes bylo u nás chladno. Vzájemně jsme ochutnávali potraviny a vyplňovali kvíz,” popisuje atmosféru letošní snídaně Lenka Hrnčířová z Týnce nad Labem. Alena Střítezská z Valašského Meziříčí pokračuje: „Férovou snídani jsme propojili s charitativním bazárkem a spojili tak dvě akce dohromady. Férové snídaně se zúčastnili dlouhodobí podporovatelé Fairtrade, ochutnávali jsme fairtradovou kávu, čaj, čokoládu, ale i domácí pečivo farmářské pomazánky. Do přípravy akce se zapojili studenti školy a zaměstnanci místní charity i města.“  

V Blansku se na pikniku sešlo necelých 50 lidí a z tamní Férové snídaně natáčela živý vstup Česká televize, který vysílala v rámci pořadu Studio 6 (od 3:44:20 času videa) a následně z odvysílala i reportáž z blanenské Férové snídaně v pořadu Studio ČT24 (od 20:05 času videa): „Na snídani jsme si s rodinou vzali fairtradovou kávu a banány, dcera ráno upekla cookies z fairtradového cukru, kakaa a čokolády. Ze setkání jsem měla radost, dospěláci si spolu povídali a děti hrály badminton, kopaly si s míčem nebo dováděli v houpací síti,” popsala atmosféru účastnice Pavlína Komínková.

Pěstitelé v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách. A kromě dlouhodobě nízkých výkupních cen a z toho plynoucí chudoby čelí také dopadům klimatické změny. Ty popisuje kolumbijská pěstitelka kávy Luz Marina Reigoza z družstva COOAGRONEVADA: Zima už u nás nepřichází jako dříve, počasí je nepředvídatelné. Někdy vůbec neprší, jindy zase dlouho nepřichází zima. To na nás má negativní dopady, ovlivňuje to sklizeň.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Lubomír Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko: „Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení.“ Certifikace Fairtrade má pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci a nabízí vyšší výkupní ceny, děti pěstitelů díky tomu mohou chodit do školy a vzdělávat se. Zapojení přináší pěstitelům i přístup ke školením, zvyšování efektivity pěstování a šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Také fairtradové výrobky jsou v ČR stále dostupnější a zájem o ně stoupá. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč. 

Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz. Fotografie z letošní Férové snídaně nalezenete zde

150 93 Světový den pro fair trade si připomnělo přes 6600 účastníků Férové snídaně 2023-05-17