Drobní pěstitelé cukrové třtiny v Africe, Asii a Latinské Americe žijí často v chudobě a nemohou pěstováním třtiny pokrýt ani své výrobní náklady. Životní prostředí i zdraví lidí poškozují pesticidy. Zemědělská politika EU v oblasti výroby cukru komplikuje cestu třtinového cukru na evropský trh.
Odhaduje se, že na celém světě je do produkce cukrové třtiny zapojeno 100 milionů lidí. Cukrová třtina představuje 80 % cukru vyrobeného na světě, zatímco zbývajících 20 % se vyrábí z cukrové řepy. Největšími producenty cukru jsou Brazílie, Indie a Čína.
Navzdory rostoucí poptávce po této komoditě zůstávají světové ceny cukru nestálé a často nepokrývají náklady na výrobu, zejména u drobných pěstitelů, kteří jsou ovlivněni rostoucími dopady klimatických změn.
Zakoupením výrobků s fairtradovým cukrem přispíváte ke zlepšení životních a pracovních podmínek drobných pěstitelů cukrové třtiny a jejich rodin v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky a podpoříte ochranu životního prostředí.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ CUKROVÉ TŘTINY
- Drobní pěstitelé cukrové třtiny často nemohou pokrýt ani své výrobní náklady, a proto žijí v chudobě.
- Běžné používání pesticidů při pěstování cukrové třtiny poškozuje zdraví člověka a životní prostředí.
- Nízké příjmy pěstitelů cukrové třtiny mohou vyvolat negativní jevy, jako je dětská práce, vykořisťování migrantů, nadměrné používání škodlivých pesticidů a závislost na úvěrových zdrojích.
- Politika EU v oblasti výroby cukru zvýhodňuje evropské producenty cukru oproti drobným pěstitelům z Afriky, Asie a Latinské Ameriky, jejichž živobytí závisí na pěstování cukrové třtiny. Nařízení EU o trhu s cukrem, které vstoupilo v platnost v roce 2017, situaci zhoršuje, a tak nemůže fungovat spravedlivá hospodářská soutěž.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade je alternativní přístup k tradičnímu obchodu a koncept, který otvírá nové perspektivy drobným pěstitelům cukrové třtiny v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.
Přečtěte si více o pěstování cukrové třtiny
- Informace k tématu (v angličtině) na mapě rizik