Fairtrade v médiích

29. 7. 2021, Mladý svět: Víš, co jíš? (pdf)

  • Fair Trade. Možno volně přeložit jako spravedlivý obchod. Všichni, kdo se na výrobě produktu, případně na produkci surovin potřebných pro jeho výrobu, podíleli, dostali za práci spravedlivou odměnu, která jim umožní důstojné žití. K základním principům Fair Trade patří výkupní cena, kontrolované využívání pesticidů a další zemědělské chemie, zákaz využívání geneticky modifikovaných surovin, udržení dlouhodobých obchodních vztahů, ale také zákaz nucené a dětské práce.

27. 7. 2021, Praha TV: Středočeský kraj plánuje podpořit sociální podniky (v reportáži o sociálních podnicích navštívili i Fair&Bio pražírnu)

  • „Musím říct, že tento podnik je pro mne zajímavý z mnoha aspektů. Splňují tady fairtradové podmínky, využívají biopotraviny a samozřejmě také hendikepované lidi,“ zhodnotil radní Středočeského kraje Martin Hrabánek (ODS).

23. 6. 2021, zboziaprodej.cz: Nelakujte realitu na zeleno

  • „Kdo dnes nemluví o udržitelnosti, jako by neexistoval,“ říká Viktorie Tenzerová, ředitelka organizace Na mysli, která se zabývá edukací v oblasti klimatické změny, a čerstvá předsedkyně správní rady Fairtrade ČR/SR.

19. 6. 2021, burzovnisvet.cz: Fairtrade vyjadřuje znepokojení nad poklesem cen kakaa z Pobřeží slonoviny a Ghany

11. 6. 2021, g.cz: Světový den boje proti dětské práci: Přes 160 milionů dětí musí místo školy pracovat

9. 6. 2021: Záznam z online tiskové konference Fairtrade ČS: výsledky a trendy českého a slovenského trhu v roce 2020

9. 6. 2021: Záznam příspěvku Nyagoy Nyong’o, výkonné ředitelky Fairtrade International, na tiskové konferenci Fairtrade Česko a Slovensko

  • Nyagoy Nyong’o v online příspěvku z keňského Nairobi začlenila česká témata do světového kontextu s důrazem na dětskou práci u pěstitelů globálního Jihu a nastínila, jak dopadá klimatická změna na ty poslední v dodavatelském řetězci a jak se tuto situaci snaží řešit Fairtrade. 

8. 6. 2021, ČRo Radio Wave, Podhoubí: Kupujte české kytky. Na rukách vám zůstane hlína místo krve

7. 6. 2021, Respekt: Hořkosladký příběh cukru (pdf)

20. 5. 2021, spolecenskaodpovednost.cz: Jak být prospěšní a úspěšní při naplňování posledního z cílů udržitelného rozvoje

  • Odpovědnost a udržitelnost začíná u každého z nás. Fairtrade Česko a Slovensko dělalo průzkum s agenturou Median, ze kterého vyplynulo, že 80 % lidí vnímá, že se jich odpovědnost za udržitelné výrobky dotýká a snaží se promítnout své postoje do nákupního chování. 51 % lidí klade důraz především na odpovědnost výrobků vůči životnímu prostředí, 43 % klade důraz na zákaz dětské práce a 38 % na férové platy pro pěstitele a zaměstnance.

12. 5. 2021, Lidé a Země: Pobřeží slonoviny – Čokoláda z dětských rukou (reportáž od Standy Komínka)

12. 5. 2021, E15: Prodej fair trade zboží v Německu během minulého roku klesl o pět procent

  • …velká část tohoto zboží putuje do restaurací a veřejných stravovacích podniků, jako jsou menzy nebo kavárny ve školách, v muzeích nebo na univerzitách. Velký odběr mají německé železnice. A tento segment – pro odbyt fair trade produktů dost zásadní – během koronakrize úplně vypadl. Vyšší spotřeba domácností nemohla tento výpadek zcela pokrýt. A tak celkový objem prodaného fair trade zboží po dlouhé době spadl pod hranici dvou miliard eur ročně.

11. 5. 2021, Retail News: V Česku roste zájem o fairtradový třtinový cukr

8. 5. 2021, ČRo Plus: Ranní plus, rozhovor s Hanou Malíkovou v bloku od 7:06

7. 5. 2021, retailnews.cz: V sobotu 8. května si připomínáme Světový den pro spravedlivý obchod

21. 4. 2021, e15.cz: – Budoucnost kávy je zajištěna. Vědci objevili odrůdu připravenou na globální oteplování

21. 4. 2021, ČT Dobré ráno: vstup Stanislava Komínka z Fairtrade ČS o spravedlivém obchodu při příležitosti Mezinárodního dne čaje

10. 4. 2021, ekolist.cz: Jak klimatická změna ovlivní kolumbijskou kávu?

4. 4. 2021, Respekt: Reforma globálního kapitalismu

  • Všichni výrobci čokolád budou muset zdokumentovat, odkud jejich surovina pochází, a přinejmenším nakupovat certifikované kakao, které pěstitelům zaručí aspoň o něco lepší příjem. „Klíčové je zkrácení dodavatelského řetězce,“ popisuje možný trend Petra Fix. „Čím je kratší, tím lepší přehled mají výrobci čokolády o podmínkách, za kterých bylo kakao vypěstované.

25. 3. 2021, apetitonline.cz: Kde začíná cesta čokolády

23. 3. 2021, Vlasta: Čokoláda: sladkost zrozená z hořkosti (pdf)

16. 3. 2021, czdefence.cz: – AČR nakupuje 100 000 kusů balených potravinových dávek

  • Zajímavostí je, že určité komponenty v balíčcích (jmenovitě čaj, káva, čokoláda a cukr) pak musí splňovat podmínky Fair Trade. Výrobky tedy musejí nést značku Fair Trade dle certifikace Fair Trade International a členských organizací Světové fairtradové organizace (WTFO). Znamená to, že jde o fér nákup, kdy dělníci, sběrači na polích apod. nejsou vykořisťováni a náleží jim fér výplata za odvedenou práci.

15. 3. 2021, Marianne: Pěstováno s láskou (pdf)

  • Pěstitelé často ani neznají svá zaměstnanecká práva. Na květinových plantážích tak běžně dochází k potlačování odborových organizací. Řešením však není bojkot při nákupu květin. Tento průmysl totiž i přes veškeré nedostatky dává práci stovkám tisíc lidí v rozvojových zemích. Cesta je tedy v nejrůznějších certifikovaných programech, jako je třeba Fairtrade.

11. 3. 2021, Apetit: ČOKOLÁDA: sladkost zrozená z hořkosti (pdf)

11. 3. 2021, koprivnice.cz: Dotační titul Zdravého města byl navýšen na 60 000 korun

  • Hlavním cílem je motivovat organizace působící na území města k realizaci projektů naplňujících principy Projektu Zdravé město i místní Agendy 21 a k pořádání osvětových kampaní. „Podporu lze získat na aktivity propagující globální odpovědnost a osvětu o cílech udržitelného rozvoje OSN, konkrétně se může jednat o akce k tématům Fair Trade, Zero Waste.(…)“

8. 3. 2021 grada.cz: vyšla nová učebnice o fair trade

3. 3. 2021, mpo.cz: Ministři obchodu diskutovali o nové strategii obchodní politiky EU

  • „Vítáme, že v nové strategii je zdůrazněn význam otevřeného a spravedlivého obchodu založeného na pravidlech. Právě otevřený obchod považujeme za cestu, jak lze nejlépe překonat stávající ekonomické problémy,“ říká náměstkyně Tauberová.

22. 2. 2021, svetzeny.cz: Skryté trny afrických růží

18. 2. 2021, rehabilitace.info: Budoucnost bez kávy? Dokážeme zabránit světu bez kávy? Nebo káva jednou vymizí z našich životů?

  • Je nutné zajistit pěstitelům spravedlivou cenu a podmínky, podporovat spotřebu kávy v zemích, kde se vyrábí a kde je často nízká. Důležitá je také podpora přímých vztahů mezi pěstiteli a pražírnami, a budování lepších životních podmínek pro rodiny, které se pěstováním kávy už po staletí živí. Odborníci v průmyslu rovněž vyzvali velké kupce, jako je Nestlé, aby platili spravedlivější ceny a nezaplavovali trh nekvalitními a levnými kávami…

15. 2. 2021, Marianne: Férové dárky pro radost (pdf)

1. 2. 2021, Nový prostor: Skryté trny afrických růží (pdf)

25. 1. 2021, lui.cz: Unavenému ovoci ze supermarketů je konec. Crowdfarming vám doveze citrusy i avokáda, které ještě před dvěma dny visely na stromě

  • Neziskovka Fairtrade Česko a Slovensko sdružuje organizace i jednotlivce, kteří podporují myšlenku spravedlivého obchodu (fair trade). Zaměřuje se na podporu pěstitelů ze zemí globálního Jihu, jejichž postavení je ve srovnání s evropskými farmáři o dost horší. Přesto crowdfarmingu fandí. „Obecně vítáme všechny snahy, které směřují k tomu, že zemědělská produkce je co nejekologičtější, že při ní není zneužívána dětská nebo otrocká práce a že za ni pěstitelé dostanou spravedlivě zaplaceno. S myšlenkou crowdfarmingu nás spojuje také to, že i my se snažíme, aby se spotřebitelé co nejvíc zajímali o to, kdo a za jakých podmínek pro ně potraviny vypěstoval a vyrobil,“ uvedla ředitelka organizace Hana Malíková….