Fairtrade nevnímáme jen jako certifikát, ale jako způsob života

Tak v našem rozhovoru přibližuje Kateřina Málová z oddělení Nákupu rozhodnutí obchodního řetězce Kaufland zařadit do sortimentu květiny s certifikací Fairtrade.

Co bylo impulzem pro to, aby Kaufland začal nabízet fairtradové květiny? 

V rámci celého koncernu Kaufland to byla sociální zodpovědnost a důraz na ekologii. Jsme rádi, že můžeme být součástí skupiny obchodníků, kteří podporují dodržování lidských práv a zároveň pomáhají chránit životní prostředí.

Jaká byla odezva zákazníků?

Naši zákazníci reagovali na nabídku fairtradových kytic velice pozitivně. V roce 2020 jsme poprvé zařadili do sortimentu jednodruhové růže, v dalším roce jsme přidali ještě druhou, mixovanou kytici růží, karafiátů a dalších fairtradových květin. Důkazem úspěšného etablování fairtradových květin na náš trh je to, že tyto květiny nabízíme celoročně na našich prodejnách. 

Provází toto vaše rozhodnutí i nějaká komunikace týkající se Fairtrade zaměřená na zákazníky?

Během roku věnujeme prostor v našem letáku pro prezentaci fairtradových květin včetně uvedení informací, co vlastně známka FAIRTRADE znamená, abychom šířili osvětu mezi naše zákazníky. V mixované kytici máme dále cedulku s informacemi o fairtradovém pěstování a s odkazem na české webové stránky. 

Jaké další fairtradové zboží Kaufland nabízí? A co dalšího děláte v oblasti podpory udržitelnosti?

Naše společnost se k těmto produktům staví pozitivně, tak jako ke všem certifikovaným produktům, které dokládají „spravedlivou cenu a důstojné pracovní podmínky“. Fairtrade nevnímáme jen jako certifikát, ale jako způsob života, který sami žijeme – pracovní oblečení našich zaměstnanců jsou vyrobeny z fairtradové bavlny. Našim zákazníkům nabízíme více než 100 fairtradových produktů, mezi které patří především čokoládové, kávové a kakaové produkty, banány a právě i květiny. Neustále rozšiřujeme sortiment s produkty s přidanou hodnotou. Například naše privátní značka K-take it veggie představuje veganské výrobky, které jsou klimaticky neutrální. Nechybí nabídka BIO produktů, nejvíce jich najdete pod naší značkou K-BIO.

Více o Fairtrade z pohledu pěstitelů fairtradových květin se dočtete také v Květinových novinách.  

150 68 Fairtrade nevnímáme jen jako certifikát, ale jako způsob života 2023-02-27