Jak vypadal náš rok 2022

I v roce 2022 zůstal společný závazek Fairtrade k sociální spravedlnosti pevný a prolínal se všemi našimi aktivitami uplynulého roku.

Premiéra dokumentu Ve stínu kakaovníku na ČT2

Náš dokument, který vznikl z cesty kolegy Stanislava Komínka do západoafrického Pobřeží slonoviny, uvedla premiérově v lednu Česká televize na ČT2. Dokument upozorňuje na všechny zásadní okolnosti pěstování kakaa v západní Africe: nízké výkupní ceny, chudobu pěstitelů, dětskou práci, obchod s lidmi i kácení deštných pralesů. Odkaz na iVysílání

Aby byl Valentýn fér

Fairtradové květiny a příběhy jejich pěstitelek jsme představili minikampaní v průběhu ledna, před Valentýnem a MDŽ. Celostránkové advertorialy jsme umístili v sedmi společenských a hobby magazínech a na vlastních sociálních sítích.

Desáté výročí Fairtradových škol

V únoru jsme si připomněli desáté výročí prvních Fairtradových škol, kterými byly Masarykova ZŠ, Litoměřice a SŠ a JŠ Volyně. Aktuálně je do kampaně zapojeno v ČR 50 škol.

Děkan i pěstitel hosty na naší tiskové konferenci

O rostoucích prodejích fairtradového zboží v ČR jsme informovali na výroční květnové tiskové konferenci. Fairtradový příplatek z ČR za rok 2021 vzrostl o více než třetinu na 37 milionů Kč. Tyto prostředky využívají pěstitelé stále častěji také na boj s dopady klimatické změny a na preventivní opatření. Vlastní zkušenosti potvrdili i naši hosté Patrick van Damme, děkan pražské Fakulty tropického zemědělství ČZU, a online se připojil i pěstitel kávy Luis Carlos Rojas Bolaňo z Kostariky. Příklady výstupů: Pravda, Metro, Hospodářské noviny nebo TV Seznam.cz

Férová snídaně 2022

Na celkem 140 místech po celé ČR se 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy těch, kdo pěstují naše potraviny. Sešlo se na ní celkem 5733 účastníků.

Online kampaň „14 dní pro Fairtrade“

Při příležitosti Světového dne pro fair trade jsme na našem Instagramu organizovali online kampaň. S velkým ohlasem jsme zveřejňovali soutěže o fairtradové produkty, upoutávky na slevy a další. Zapojilo se 14 našich partnerů a oslovili jsme více jak 187 000 lidí.

Na školách jsme informovali o podmínkách pěstování kakaa v rámci evropského Action Weeku

Od předloňského roku jsme součástí mezinárodního projektu Our Food. Our Future, zaměřeného na podporu lidských a pracovních práv, spravedlivého obchodu a environmentální zodpovědnosti. V rámci projektu proběhl počátkem června ve všech členských zemích Action Week. V našem případě jsme Fairtradovým i dalším školám poskytli náš dokument Ve stínu kakaovníku.

Press trip v Keni

Na začátku června jsme se vydali  společně s neziskovkou Na mysli po stopách dopadů klimatické změny na fairtradové pěstitele v rámci evropského projektu Climate Game On. Cestu jsme uskutečnili se studenty -ambasadory, influencerkou Johanou z projektu @jsemvobraze a zástupci českých a slovenských novinářů (z Českého rozhlasu, Hospodářských novin, z magazínu Heroine, online zpravodajství novinky.cz a slovenského deníku Pravda). Během šesti dnů jsme navštívili dvě družstva pěstující kávu a farmu s fairtradovými květinami.

Mirka peče fair

Špičková cukrářka Mirka Van Gils Slavíková se nezištně zapojila do komunikační podpory Fairtrade na sociálních sítích a v novém seriálu v magazínu FOOD ve svých receptech pekla ze surovin od fairtradových pěstitelů z Latinské Ameriky, Afriky a Asie, a to konkrétně z kakaa, kávy a banánů.

Fandili jsme Fairtrade s Tchibo

Na sociálních sítích, na všech 67 filiálkách v ČR a na Slovensku a v online obchodě v ČR Tchibo jsme se mohli v srpnu setkat s připomínkou sociálně i environmentálně udržitelného pěstování kávy.

Představili jsme Fairtrade na gastronomickém FOOD pikniku

Na závěr léta jsme se představili na FOOD pikniku na pražské Ladronce. Návštěvníci si mohli na našem stánku rozšířit své znalosti o tom, jak Fairtrade funguje, a vyplnit kvíz o sladké ceny od Ben & Jerry’s.

Spustili jsme novou kampaň

V říjnu jsme spustili novou dlouhodobou kampaň “FAIRTRADE. Malá známka, ale dělá velké věci” na prohloubení povědomí o známce FAIRTRADE a jejích přínosech pro pěstitele. Kampaň startovala vizuálem se zrnkem kávy a sloganem “Černá káva, světlá budoucnost” při příležitosti Mezinárodního dne kávy.

Rekordní počet Výstav na stromech a nová výstava Kávová krize

Životy pěstitelů kávy přiblížila nová výstava s názvem Kávová krize. Tu jsme mohli zhlédnout  na začátku října najednou na rekordních 113 místech v Česku a na 50 místech na Slovensku v rámci Výstavy na stromech. V ČR se Výstava na stromech konala již osmým rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce a v SR podruhé.

Teambuilding na Slovensku

Na podzim jsme vyrazili do Banské Štiavnice. Potkali jsme se nejen slovenskými kolegy, ale rozebrali jsme i kam se Fairtrade komunikačně posouvá.

Národní fairtradová konference

Pro zástupce Fairtradových měst a škol jsme uspořádali v listopadu Národní fairtradovou konferenci. Více než 90 žáků, studentů, pedagogů a dalších aktivních lidí z českých měst se dozvědělo aktuality ze světa Fairtrade i z kampaně Fairtradových měst a škol.

Návštěva pěstitele kávy z Kolumbie

Jak se pěstuje káva, každodenní život i globální problémy přiblížil pěstitel kávy a cukrové třtiny Bladimir Pacheco Quinto nejprve na setkáních v Praze a na Národní fairtradové konferenci a následně procestoval zemi se zastávkami v Mostě, Hradci Králové, Litomyšli a Vsetíně.

6 nových Fairtradových škol a Fairtradové město

Fairtradové školy přidávají globální témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují na informování veřejnosti. Titul v roce 2022 získalo těchto pět dalších škol: SŠ obchodní a služeb Ždár nad SázavouZŠ Valašské Klobouky, pražská Střední odborná škola pro administrativu EU, ZŠ a MŠ Kopidlno, ZŠ v Týnci nad Labem a Gymnázium Kojetín. Město Žďár nad Sázavou se stalo celkově čtrnáctým Fairtradovým městem v ČR a přihlásilo se tak k hodnotám udržitelného a spravedlivého obchodování.

Díky za váš zájem, podporu a všem našim partnerům za milou spolupráci a třeba na viděnou na některé z akcí v roce 2023.

Tým Fairtrade Česko a Slovensko

150 84 Jak vypadal náš rok 2022 2024-03-01