Na školách jsme informovali o podmínkách pěstování kakaa v rámci evropského Action Weeku

Ve Fairtrade Česko a Slovensko jsme od loňského roku součástí mezinárodního projektu Our Food. Our Future, zaměřeného na podporu lidských a pracovních práv, spravedlivého obchodu a environmentální zodpovědnosti. V rámci projektu proběhl počátkem června ve všech členských zemích Action Week, tedy dvoutýdenní období kampaně. Každá organizace zvolila svou vlastní metodu práce. V našem případě jsme Fairtradovým i jiným školám nabídli promítání dokumentárního filmu Ve stínu kakaovníku (2021), z nějž se žáci mohli dovědět o podmínkách pěstování kakaa v Pobřeží slonoviny, o problematice odlesňování, chudoby a dětské práce.

V 9. ročníku se látkou zeměpisu prolíná globalizace a jedním z témat na konci roku je i seznámení se s Fairtrade. Uvítala jsem tedy zapojení do nabízeného projektu. Během hodin jsem žákům promítla dokument „Ve stínu kakaovníku“ a následně jsme o problému dětské práce a fungování Fairtrade diskutovali. Žáci udělali i anketu v blízkém nákupním středisku a přinesli si výrobky s tímto označením. V obchodech se i ptali prodavaček a manažerů, jestli vědí, co Fairtrade je, a jestli prodávají výrobky s touto známkou. Většina kladných odpovědí byla spojena právě s čokoládou – tedy s kakaovými boby nebo fairtradovou kávou,“ popsala jejich zapojení Irena Matyášová, zástupkyně ředitelky v První jazykové základní škole z Prahy 4.

„Kampaň se setkala se značným ohlasem a máme velkou radost, že kromě tradičně spolupracujících škol se tentokrát zapojily i školy úplně nové, jež naše nabídka zaujala,“ popisuje vedoucí vzdělávání a práce se školami Jan Jícha a doplňuje: „Zároveň nás těší, že zájem o téma spravedlivého obchodu se neustále zvyšuje, a to nejen u mladých lidí,“ 

Máte zájem o více informací? Chcete se připojit k Fairtradovým školám? Napište nám na jan.jicha@fairtrade.cz.

Více informací o Fairtradových školách naleznete zde

Tato akce se uskutečnila s finanční podporou Evropské unie. Za její obsah je výhradně odpovědná organizace Fairtrade Česko a Slovensko, z. s. a nemusí nutně odrážet stanoviska Evropské unie.

150 84 Na školách jsme informovali o podmínkách pěstování kakaa v rámci evropského Action Weeku 2022-06-23