Fairtradová káva v kabinetě a informování o životě pěstitelů: ZŠ Valašské Klobouky získává titul Fairtradová škola

Valašské Klobouky, 23. června 2022 – Základní škola Valašské Klobouky dnes získala titul Fairtradová škola jako první místní vzdělávací instituce. Celorepublikově se u nás zapojuje 48 škol a celosvětově více než 2000 škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Samotný titul získávají jako 33. škola v ČR. Certifikát dnes předal studentům a pedagogům školy zástupce neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která kampaň Fairtradových měst a škol koordinuje.

Své důvody zapojení do kampaně popisuje pedagožka a členka řídicí skupiny RNDr. Michaela Šebáková: „Záleží nám na trvalé udržitelnosti. Jednoduchou volbou při nákupu můžeme zlepšit život lidí z Afriky, Asie a Latinské Ameriky, jejich děti mohou chodit do školy místo těžké práce. Navíc se na plantážích, kde se pěstují fairtradové plodiny, hospodaří šetrně k přírodě. A to stojí za naše úsilí a energii, kterou do aktivit spojených s Faitrade vkládáme.”

Ve Valašských Kloboukách se přihlásili k podpoře fair trade v ZŠ Valašské Klobouky v roce 2020. Jakou konkrétní podobu podpora fair trade v Kloboukách má upřesňuje Mgr. Radka Dohnalová, zástupkyně ředitele a předsedkyně řídicí skupiny: „Naše škola zapojuje Faitrade do svého života. V kabinetě si můžeme uvařit fairtradovou kávu, na školní chodbě míváme výstavy  o tom, v jakých podmínkách se vyrábí věci, které běžně používáme. Naši první větší akcí se stala legendární Fairtradová kavárna, která u rodičů zaznamenala velký úspěch. Letos jsme také jako hlavní pořadatel spolu s městem a gymnáziem organizovali Férovou snídani v naší nové školní zahradě. Atmosféra byla skvělá, sešlo se asi 150 lidí. Mohli se občerstvit faitradovou kávou, proběhla také ochutnávka přinesených dobrot. Pro děti byla připravena spousta sportovních her a k relaxaci na zahradě hrála hudba.”

Během předávání titulu se žáci školy seznámili a diskutovali aktuální problémy, které musí při pěstování kávy řešit lidé v Kolumbii. Především nestabilní a nízké výkupní ceny za jejich arabiku a drtivé dopady klimatické změny.

Fairtradové školy přidávají globální témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují na informování veřejnosti o životě pěstitelů ve světě. Zapojení do kampaně školám přináší možnost vzdělávání žáků praktickým příkladem, zajímavé náměty pro výuku a přidanou hodnotu ve srovnání s jinými školami. Svými aktivitami dávají najevo svou společenskou odpovědnost a zájem o globální vzdělávání. Titul Fairtradová škola mohou získat školy na všech úrovních vzdělávacího systému po splnění pěti kritérií. Prvním krokem bývá většinou seskupení skupiny pedagogů a studentů pro společné založení řídicí skupiny a plánování aktivit. V České republice jsme si letos připomněli desáté výročí prvních Fairtradových škol.

Tato zpráva byla vydána s finanční podporou Evropské unie. Za obsah textu je výhradně odpovědná organizace Fairtrade Česko a Slovensko, z. s. a nemusí nutně odrážet stanoviska Evropské unie.

150 112 Fairtradová káva v kabinetě a informování o životě pěstitelů: ZŠ Valašské Klobouky získává titul Fairtradová škola 2022-06-23