Rekordní počet 113 míst v Česku a 50 na Slovensku hostí naši novou výstavu o životě pěstitelů kávy v Kolumbii

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dnešní doby. Více než polovina Čechů pije denně dva až tři šálky kávy. Nejvíce kávy se vypěstuje v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Životy pěstitelů kávy přiblíží nová výstava s názvem Kávová krize, kterou můžete zhlédnout v týdnu od 1. října 2022 do 8. října na rekordních 113 místech v Česku a na 50 místech na Slovensku.

„Na začátku letošního roku jsme vyrazili za pěstiteli kávy v jihoamerické Kolumbii. Díky jejich příběhům a fotografiím můžeme nyní nahlédnout do života lidí, se kterými se běžně nesetkáme, ale většina z nás se s nimi nepřímo spojuje každé ráno. Náš šálek kávy může mít různé dopady na životy pěstitelů. Ti po dlouhá desetiletí čelí cenové krizi a v posledních letech také zesilujícím dopadům klimatické změny,“ vysvětluje autor výstavy Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje a doplňuje: „Do letošní akce Výstava na stromech se podařilo zapojit rekordní počet dobrovolníků, kteří výstavu vyvěšují v parcích a náměstích svého města. Z více než sto padesáti organizátorů je přes devadesát pedagogů. Pro ně jsme také připravili vzdělávací lekci, pomocí které mohou vzdělavatelé přiblížit podmínky pěstování kávy žákům a studentům.“   

„Do pořádání akce se zapojuji rád, protože to je jednoduchý způsob, jak přinést opomíjená témata k lidem v našem městě. Díky koordinační podpoře je pro nás připojení snadné a přínosné. Věřím, že letošní téma pěstování kávy je blízké mnohým,” popisuje Tomáš Žák, který jako skautský vedoucí pořádá výstavu v parku Jana Palacha ve Svitavách. V parku Střelnice instalovala výstavu  Jana Klazarová z Kulturního centra Bílovec: „Výstavu vnímáme jako příležitost k osvětě v důležitých tématech a můžeme ji zdarma poskytnout velkému množství lidí ve veřejném prostoru. Každý rok materiály poskytujeme i školám.” 

Kávovník vyžaduje specifické podmínky pro svůj růst a změna klimatu ve formě nárůstu průměrných ročních teplot a zničujících deštů mu velmi škodí. Klima se mění rychleji, než jaká je schopnost rostliny se přizpůsobit. Vyšší teploty a zničující deště nebo naopak sucho vedou ke snížení produkce, šíření škůdců nebo plísňových onemocnění. Dle studie vědců z Curyšské univerzity aplikovaných věd dojde do roku 2050 k úbytku vhodných ploch pro pěstování kávy arabiky v Brazílii, Indonésii, Vietnamu a Kolumbii přibližně o polovinu. 

Pro pěstitele arabiky to znamená nutnost rychle se na nové podmínky adaptovat. Vysazují stromy a využívají pěstování v zastínění, mulčování, efektivněji využívají vodu – třeba tu dešťovou k zavlažování, sami si vytváří kompost pro ekologické hnojení, volí odolnější odrůdy kávovníků nebo využívají biologickou ochranu proti plevelům, chorobám a škůdcům. „Aby se zde příroda zachovala, nepoužíváme strunové sekačky na trávu, čistíme to tu postaru mačetou. Chráníme vodu, nekácíme stromy, nevypouštíme žádné chemikálie ani insekticidy, aby se udržela zeleň pro zvířata,“ popisuje Carlos Julio z fairtradového kolumbijského  družstva COOAGRONEVADA. 

Jednou z prvních návštěvnic výstavy byla i Lucie Němcová z Blanska: „Těší mě, že se globální témata dostávají na týden i do našeho města. Ráda jsem si výstavu s dětmi a manželem prošla. Kávu mám ráda, denně vypiju 2-3 šálky. Netušila jsem, že pěstitelé žijí v takové nejistotě a jejich živobytí zásadně ovlivňuje změna klimatu. Oni sami přitom žijí v souladu s přírodou a mají uhlíkovou stopu mnohem menší než lidé v Evropě.“  

Výstavy se pořádají druhým rokem také na Slovensku: „Naše mateřské centrum dlouhodobě upřednostňuje férovou a lokálně praženou kávu. Prostřednictvím Výstavy na stromech chceme návštěvníky a okolní komunitu seznámit s našimi důvody a motivovat je k nákupu férových výrobků,“ potvrzuje za slovenské organizátory Petra Ježeková z Mateřského centra Hojdana v Bratislavě. V České republice se Výstava na stromech koná již osmým rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce. Ten se slaví 7. října. Minulé ročníky se věnovaly pěstování kakaa, banánů nebo bavlny. Přehled parků, kde se výstava koná, a více informací najdete na www.vystavanastromech.cz.

Více informací k výstavě najdete na podstránce Kávová krize.

Vzdělávací lekci k výstavě pro starší 13+ naleznete ke stažení zde

Více o tématu pěstování kávy najdete také na naší stránce v přehledu komodit www.fairtrade.cz/kava.

150 70 Rekordní počet 113 míst v Česku a 50 na Slovensku hostí naši novou výstavu o životě pěstitelů kávy v Kolumbii 2024-03-01