ČT2 uvedla náš dokument o pěstování kakaa

Náš oceňovaný dokument Ve stínu kakaovníku, který vznikl během cesty kolegy Stanislava Komínka do západoafrického Pobřeží slonoviny, uvedla premiérově Česká televize, a to ve čtvrtek 27. ledna v 15:15 hodin na ČT2 a na stejném kanále v pondělí 31. 1. v 15:20. Dokument ve 23 minutách upozorňuje na všechny zásadní okolnosti pěstování kakaa v západní Africe: nízké výkupní ceny, chudobu pěstitelů, dětskou práci, obchod s lidmi i kácení deštných pralesů.

Standa Komínek a Lukáš Matěna vyrazili na konci roku 2018 do západoafrického Pobřeží slonoviny. Bavili se s dělníky na plantážích, pěstiteli, lidmi z družstev i experty z Mezinárodní organizace práce. Z více než 100 stran přepsaných rozhovorů jsme pak v týmu Fairtrade ČS sestavili zmiňovaný dokument. Velkou část hudby pro dokument složil další člen našeho týmu Lukáš Bulko a na dabingu se podílel i spisovatel Ladislav Zibura, který byl tváří naší loňské komunikační kampaně. Dokument získal ocenění na mezinárodním festivalu Agrofilm v Nitře za nejlepší zpracování mezinárodního tématu a jeho krátká verze byla oceněna v Karlových Varech. Teď nepropásněte jeho televizní premiéru na ČT2 nebo případně pozdější záznam.

Připomínáme, že z dokumentární cesty vznikla také výstava Cena kakaa, která na 14 panelech o velikosti A2 ukazuje všechna zásadní témata pěstování kakaa v západní Africe. O výstavu si můžete napsat na stanislav.kominek@fairtrade.cz. Podívat se můžete také na její zkrácenou online verzi. 

K výstavě si můžete také stáhnout na podstránce www.fairtrade.cz/vzdelavani vzdělávací lekci Cena kakaa. Ta je určená pro věkovou kategorii 13 + a účastníci se díky ní seznámí s překážkami a problémy, kterým pěstitelé čelí, ale také se zamyslí nad tím, jak by se daná situace dala řešit a co by s tím mohli dělat oni sami. 

O situaci na kakaových plantážích v západní Africe informoval Standa také osobním svědectvím v reportáži Seznam TV,  v reportáži pro pořad České televize Reportéři ČT nebo v článku pro časopis Lidé a Země. Více informací o tématu pěstování kakaa najdete na naší podstránce v přehledu komodit www.fairtrade.cz/kakao, případně v článku Proč kupovat právě fairtradovou čokoládu.

150 38 ČT2 uvedla náš dokument o pěstování kakaa 2022-02-03