Špičková cukrářka Mirka Van Gils Slavíková: Naše rodina se celkově zajímá o původ potravin, a to se snažím přenášet dál

Cukrářka Mirka Van Gils Slavíková se zapojila do komunikační podpory Fairtrade na sociálních sítích a v novém seriálu v magazínu FOOD ve svých receptech peče ze surovin od fairtradových pěstitelů z Latinské Ameriky, Afriky a Asie, a to konkrétně z kakaa, kávy a banánů. Při této příležitosti jsme ji vyzpovídali, jak řeší původ potravin ona osobně a jaký je její vztah k surovinám.

V komunikační kampani jste se rozhodla podpořit systém Fairtrade. Co vás k tomu vedlo? 

Rozhodnutí bylo vcelku jasné, slučuje se s naší rodinnou filosofií.  Od mládí jsem byla vedena rodiči k úctě k produktům a jejich pěstitelům. Posléze jsem si začala uvědomovat, kolik úkonů je nutné uskutečnit, než se dostane na stůl třeba žloutkový věneček. Je to minimálně 15 kroků a v tom není započítáno pěstování obilí, výroba vajec a másla a další. V úctě k lidské energii, ale i k ochraně přírody, jsem vychovala i své děti.  V mé profesi mě zajímá, jak se ke mně dostala čokoláda. Zda nejsou zneužívány děti či okrádáni farmáři při pěstování kakaa. Všichni navzájem bychom se měli respektovat. Je to pro mě velmi důležitý a propojený řetězec. Snažím se také nekupovat a nezpracovávat produkty, které škodí naší planetě či lidem, kteří je produkují. Ale to se týká i obalů, které mě také velmi trápí. Nakupujme dle potřeby, snažme se vše zkonzumovat, a to se týká i Vánoc či jiných svátků. Nesníme víc než v běžném dnu, tak proč nakupovat víc potravin? 

Co z hlavních témat Fairtrade je pro vás osobně nejdůležitější? 

Mám-li seřadit témata podle důležitosti, pak je to:

  • zákaz dětské práce – děti se neumí a nemohou bránit a zaslouží si šťastné dětství a plnohodnotné vzdělání
  • spravedlivá odměna
  • zrovnoprávnění žen
  • šetrnější přístup k přírodě
Přispěly k vašemu zájmu o férový obchod i vaše osobní zkušenosti například z Afriky?

Zcela určitě můj pobyt v Africe zhmotnil představy o férovém obchodě. Zažila jsem opravdu mnoho příběhů, nejen v Jižní Africe, ale i při přejezdu východní částí afrického kontinentu. A věřte, že mi bylo i velmi úzko při pohledu na netečné děti bez úsměvu. Takže se snažím, a celá moje rodina spolu se mnou, o co nejdůkladnější výběr potravin a šetrné zacházení s nimi. To, co děláme v Evropě, hodně ovlivňuje život třeba zmiňovaných pěstitelů.

Pěstitelé ze západní Afriky vypěstují 60 procent veškerého kakaa na světě. Jak důležitý je pro vás výběr kakaa nebo čokolády pro vaše dezerty? Jak je vybíráte? 

Pro mě je výběr surovin velmi zásadní, protože ovlivňuje nejen přípravu, ale hlavně chuťové vlastnosti výrobku. Naše rodina se celkově zajímá o původ produktů, a to se snažím přenášet dál. Tak jako jsem byla já vedena v úctě k produktům a jejich výrobcům, tak to učím celý život lidičky kolem mě.

Čokolády preferuji z jedné oblasti a podle země původu se pozná i specifikace chuťových vlastností čokolády. To samé platí i o kakau. Zajímá mě stupeň pražení a celkový postup zpracování kakaových bobů od sběru až po konečnou fázi. Snažím se minimalizovat zpracování čokolád s nejasným původem. Upozaďuji nadnárodní společnosti, které mají nekalý přístup k pěstování a prvotnímu zpracování kakaových bobů. 

Holdujete i vy osobně čokoládě? A jaké?

Čokoládu miluji. Jak říkám, miluji tuhle rozmazlenou lady, která potřebuje správnou péči, aby s námi spolupracovala. Jednoznačně upřednostňuji – také jako konzument – čokoládu z Papui Nové Guineje. Má neskonale nádhernou charakteristiku.


Insipirujte se spolu se čtenáři magazínu FOOD při pečení Mirčiným fairovým čokoládovým dortíkem.


Děkujeme za milou spolupráci

tým Fairtrade Česko a Slovensko

150 100 Špičková cukrářka Mirka Van Gils Slavíková: Naše rodina se celkově zajímá o původ potravin, a to se snažím přenášet dál 2022-05-18