Dokument Kávová budoucnost z naší dílny získal ocenění na filmovém festivalu Agrofilm

Nitra, 4. října 2024 – Dokumentární snímek Kávová budoucnost získal na 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Agrofilm cenu primátora města Nitra. Ocenění převzal režisér dokumentu Stanislav Komínek z Fairtrade Česko a Slovensko v Nitře od prezidentky festivalu Lucii Gocníkové.

Nový dokument Kávová budoucnost z produkce Fairtrade Česko a Slovensko zaujal výkonného ředitele festivalu Jána Hubu: „Film mě potěšil svou vysokou kvalitou. Z obrazového, zvukového i tematického zpracování filmu jsem byl přesvědčen, že ho porotci v soutěži ocení. Kávu nepiji, ale vážím si každého pěstitele zemědělských plodin. A věřím v pozitivní budoucnost pěstitelů kávy.

Do letošního ročníku festivalu se přihlásilo více než 80 dokumentárních filmů ze 17 zemí světa, které se zabývají rostlinnou a živočišnou výrobou. Oceňuji, že tvůrci mají co nabídnout odborné, ale i laické veřejnosti. Díky tomu se témata potravinové soběstačnosti, krize, ekologizace zemědělství a změny klimatu dostávají k širokému publiku,” upozornil v úvodníku katalogu letošních soutěžních filmů Richard Takáč, slovenský ministr zemědělství a rozvoje venkova. 

Přihlášené filmy pocházely z evropských zemí, ale i Indie, Brazílie nebo Indonésie. Devět snímků přihlásili producenti z České republiky, šest z nich do festivalu přihlašovaly tvůrčí producentské skupiny České televize. I v této konkurenci dokázal uspět náš nový dokument, na jehož scénáři a režii se podílel Stanislav Komínek z Fairtrade Česko Slovensko. Ten během slavnostního předávání zmínil také své přání pěstitelům: „Přál bych všem pěstitelům ve světě, v Čechách, na Slovensku, ale i těm daleko od nás, aby se dokázali důstojně uživit svou prací. A aby mohli pracovat ve zdravém prostředí, plném života a biodiverzity.”

Foto: Ján Čorba

Dokument z produkce Fairtrade Česko a Slovensko přibližuje životy pěstitelů kávy v Latinské Americe, kteří se potýkají nejen s nízkými výkupními cenami a rostoucími náklady, ale i s nejistotou dobré sklizně. Tu zesilují dopady klimatické změny. Film se věnuje kromě dopadů změny klimatu a chudoby pěstitelů také dalším tématům: nastavení mezinárodního obchodu, důsledkům kolonialismu, fungování družstev, ochraně životního prostředí i spiritualitě původních obyvatel.

Z více než 80 soutěžních snímků vybrala odborná porota finalisty a následně udělila 14 cen. V mezinárodní porotě má historicky vždy své zastoupení i představitel FAO, Organizace pro výživu a zemědělství při OSN. Jednou z členek poroty byla i profesorka Mária Kadlečíková, bývalá slovenská poslankyně a zástupkyně Slovenska ve FAO: „Na tomto filmu jsme oceňovali, jak dobře zdokumentoval náročnou práci pěstitelů kávy v horských oblastech. Dokument byl profesionálně zpracovaný, zobrazuje náklady na výrobu i život v chudobě. Práce pěstitelů není dobře odměněná, z naší šálky kávy prvovýrobce dostane pouze jednu korunu,“ zmínila Kadlečíková. A dodává: „Porotě se film líbil také tím, že přichází s alternativou. Pěstitelé v Latinské Americe vytváří družstva, a pokud se prostředky a lidé dávají dohromady, mohou pak zlepšit svou situaci. A to je důležité. Je totiž vidět, že hodně lidí v zemědělství stále trpí hroznou chudobou a je potřeba podporovat systémy, které nabízí spravedlivější rozdělení příjmů z prodeje zboží.”

Agrofilm je nejstarším festivalem v Evropě zaměřeným na téma zemědělství. V letošním jubilejním 40. ročníku se filmaři zaměřovali především na témata ochrany půdy a plodin, původu potravin a přístupu k pěstování. Během festivalového týdne se uskutečnilo více než 250 projekcí na 11 místech Slovenska. Celkovým vítězem festivalu se stal snímek z produkce německé ZDF s názvem Komu patří svět – plodiny.

Jedná se již o druhé ocenění dokumentu z dílny Fairtrade Česko a Slovensko. V roce 2020 byl náš předchozí dokumentární snímek Ve stínu kakaovníku také oceněn na 36. Mezinárodním filmovém festivalu Agrofilm. Film tehdy získal cenu Osiris FAO, kterou uděluje Organizace pro výživu a zemědělství při OSN za nejlepší zpracování mezinárodního tématu. 

Více o dokumentu najdete na www.fairtrade.cz/kavova-budoucnost.

150 63 Dokument Kávová budoucnost z naší dílny získal ocenění na filmovém festivalu Agrofilm 2024-10-10