Jak se pěstuje káva, každodenní život i globální problémy, s nimiž se musí potýkat, aniž by na jejich vznik měl nějaký vliv, přiblížil pěstitel kávy a cukrové třtiny Bladimir Pacheco Quinto z kmene Arhuaků nejprve na setkáních v Praze a na Národní fairtradové konferenci a následně procestoval zemi se zastávkami v Mostě, Hradci Králové, Litomyšli a Vsetíně.
Lidé stojící za naším šálkem kávy se potýkají především s nízkými výkupními cenami, rostoucími náklady na její pěstování a nejistotou dobré sklizně. Tu ještě zesilují dopady klimatické změny. Díky příběhu pěstitele z Kolumbie jsme nahlédli do života, se kterým se běžně nesetkáme. Náš šálek kávy může mít různé dopady na životy pěstitelů. Ti po dlouhá desetiletí čelí cenové krizi a v posledních letech také zesilujícím dopadům klimatické změny.
Významnou pomocí pro pěstitele je zapojení do družstevního systému Fairtrade, což zvolil i Bladimir Pacheco. Bladimir východisko z tíživé situace s pěstováním kávy nakonec i s pomocí družstva našel v rozšířeném zaměření: „Před přibližně sedmi až osmi lety jsem vstoupil do kávového družstva ASOSEYNEKUN. V rámci družstva jsme hledali nějakou vizi, alternativní produkt, a objevili jsme cukrovou třtinu. A protože se tu sdružují naše vlastní rodiny, hledali jsme také způsob, jak zlepšit životní prostředí, systém života i ekonomii. Chceme, aby naše děti mohly šťastně růst a studovat.”
Fairtrade přinesl do oblasti kolumbijských hor ekonomickou změnu. Pěstitelé kávy přestali být vydáni napospas překupníkům, založili družstvo a budují si vlastní budoucnost. Za peníze získané navíc ze systému spravedlivého obchodu si napřed vybavili farmy technikou, v posledních třech letech už je investují výhradně do škol.
V rámci klimatické změny co vlastně pěstitele trápí nejvíce? Sucho nebo obecně výkyvy počasí? „Konkrétně v této oblasti Sierra Nevada de Santa Marta není takovým problémem sucho, jako spíše silné deště, které dříve nebývaly a které nás teď provázejí celý rok. Pro správné zrání kávy potřebujeme období sucha, tedy léto, kdy keře vykvetou. Pak potřebujeme, aby odkvetly a uschly přímo na rostlině. Když ale v tu dobu, kdy má být sucho, hodně prší, voda květy srazí a keř už nedokvete a deště splavují ze svahů pracně nanošený kompost. Je možné, že za nemnoho let tu většina kávových farem zanikne,” připustil Bladimir.
Ale v kávě vidí stále vidí budoucnost a to hlavně díky dětem. „Když pánbůh dá, tak budeme mít kávu i za dvacet let. I proto se teď tak moc orientujeme na vzdělávání. Chceme dětem předat, že se o přírodu musejí starat, aby jim vydržela,” uzavřel Bladimir.
Fotografie z cesty:
A také se Bladimir účastnil Národní fairtradové konference 3.11. v Praze.
Rozhovory, které vznikly, při příležitosti Bladimirovy návštěvy:
- pro čtenáře Tchiboblogu o pěstování kávy a jak funguje zapojení do systému Fairtrade
- pro čtenáře Ekonews o pěstování a dopadech klimatické změny
- postřehy koordinátora cesty a jeho průvodce a tlumočníka zde v ČR Honzy Jíchy zde
- a další v regionálním tisku a v televizi
Reportáž z dokumentační cesty z únoru 2022 za pěstiteli kávy do Kolumbie (Bladimirovy domoviny) si můžete přečíst zde. Z této cesty vznikla výstava fotografií Kávová krize, která je částečně online ke zhlédnutí zde.
Tato zpráva byla vydána s finanční podporou Evropské unie. Za obsah textu je výhradně odpovědná organizace Fairtrade Česko a Slovensko, z. s. a nemusí nutně odrážet stanoviska Evropské unie.