Tři věci, které jsou třeba vědět o cenách fairtradového kakaa

Ceny kakaa nadále dosahují historicky nejvyšších cen. V rámci systému Fairtrade víme, že tyto vysoké ceny se jen tak nesníží a že družstva i pěstitelé se s nimi budou muset vyrovnávat i v následujících měsících. Zde jsou tři věci, které jsou důležité si uvědomit: 

1. Vysoké ceny kakaa nemají jednu příčinu a neexistuje okamžité řešení této situace.

K prudkému nárůstu cen kakaa do historických výšek vedla série různých faktorů.
Klimatická změna, která se v současnosti projevuje častými extrémními výkyvy počasí, jako jsou nízké srážky a vysoké teploty, způsobuje větší náchylnost kakaovníků k napadení chorobami a škůdci. To vše má vliv na objem sklizně, což v důsledku vede ke snižování produkce kakaa. Kvůli desetiletí chudoby, nízkým příjmům a nízkým investicím do pěstování kakaa jsou pro farmáře investice do udržitelných zemědělských postupů těžko představitelné, přestože tyto postupy by jim pomohly úspěšně se probojovat tímto těžkým obdobím.  

2. Dopad na pěstitele kakaa a družstva stále přesně nevíme.

Část fairtradových farmářů v Ghaně uvedla, že v období od dubna 2023 do dubna 2024 zaznamenali snížení produkce kakaa o přibližně 45 %. 

Kakaová družstva znepokojuje myšlenka, že by jejich komerční partneři mohli požadovat změny ve smlouvách a nakupovat od nich v krátkodobém výhledu vzhledem k vysokým cenám méně kakaa. Podle svého vyjádření se družstva obávají také toho, že pokud by produkce na farmách jejich členů výrazně poklesla, nemuseli by být schopni dodržet své závazky vůči komerčním partnerům.

3. Nákup kakaa s certifikací Fairtrade je obzvláště v dnešní době skutečně důležitý. 

Podle ekonomů je prudký cenový vzestup obvykle následovaný cenovým propadem. V tomto případě je tu systém Fairtrade právě proto, aby spolupracující obchodní partneři od pěstitelů odebírali kakao za spravedlnějších podmínek a aby měli pěstitelé jistotu záchranné sítě v podobě minimální ceny. 

Od října 2019 byla fairtradová minimální cena uplatněna během sedmi z posledních deseti sklizní na Pobřeží slonoviny. Přínosem je pro farmáře také fairtradový příplatek. Příplatek je částka, kterou pěstitelské organizace obdrží navíc k částce za prodané zboží a poté se demokraticky rozhodnou, jak ji investovat v rámci svého podnikání a komunit. Mohou ji investovat do péče o životní prostředí, budování infrastruktury (např. skladů) nebo ji vynaložit na vzdělávání.  Kromě toho pomáhá zvyšovat životní úroveň členů komunity, protože se za ni budují školy, zdravotnická zařízení a další potřebná komunitní infrastruktura.

V roce 2022 získala fairtradová družstva pěstující kakao na tomto příplatku 52,7 milionu eur.

Kromě toho spolupracuje Fairtrade s družstvy a jejich členy na zvyšování odolnosti jejich organizací. Sítě pěstitelských organizací Fairtrade poskytují družstvům a jejich členům školení v oblasti správných zemědělských postupů, odolnosti vůči klimatickým vlivům, rozšíření zdrojů příjmů a dodržování dětských práv. 

150 64 Tři věci, které jsou třeba vědět o cenách fairtradového kakaa 2024-05-27