Fairtradový příplatek dosáhl rekordní výše 222,8 milionů eur

Díky nárůstu fairtradový příplatek pozitivně ovlivňuje životy více než dvou milionů pěstitelů  a pracovníků fairtradových družstev. V roce 2022 se podle monitorovací zprávy, kterou vydala organizace Fairtrade International, přiblížil příplatek částce 223 milionů eur, což oproti předchozímu roku představuje 10% nárůst.

Drobné pěstitelské organizace investovaly 36 % příplatku do zlepšení produkce a pěstitelských postupů, například do vybudování zpracovatelských závodů a skladů, ale i do nákupu zemědělského materiálu pro své členy. Dalších 23 % šlo na finanční benefity pro farmáře, ať už v podobě přímých hotovostních plateb na dorovnání příjmů, nebo v podobě výhodných mikropůjček. Pracovníci plantáží s certifikací Fairtrade pak vyčlenili 75 % příplatku na sociální investice, mimo jiné do vzdělávání a bydlení. Dalších 15 % investovali do finančních benefitů pro pracovníky farem a jejich rodiny.

Monitorovací zpráva poprvé obsahuje také informace o prodejích bioproduktů v šesti nejdůležitějších fairtradových kategoriích (vyjma květin, které nemají kategorii bio).

V roce 2022 tvořily ženy z celkového počtu fairtradových pěstitelů 21 %. Nejvíce se ženy podílely na pěstování fairtradových obilnin (60 %), olejnatých semen a olejnatých plodů, jako jsou olivy (41 %) a sušeného ovoce (35 %). Z celkového počtu  fairtradových pracovníků tvoří ženy 44 %. Nejvíce z nich přitom pracuje na farmách vyrábějících ovocné šťávy (74 %), dále na farmách pěstujících květiny a rostliny (54 %) a čaj (52 %).

Pokud si chcete přečíst celou monitorovací zprávu, naleznete ji zde.

150 64 Fairtradový příplatek dosáhl rekordní výše 222,8 milionů eur 2024-06-26