Jaká je budoucnost kávy? Jedině s dostatečným důstojným příjmem pro její pěstitele

Ačkoli objem celosvětového obchodu s kávou přesahuje každoročně 200 miliard dolarů, mnoho pěstitelů kávy žije v chudobě. Nová referenční cena za kávu z Hondurasu představuje snahu organizace Fairtrade přispět ke vzniku takového globálního obchodu s kávou, který pěstitelům umožní důstojné živobytí a udržitelnější způsob obchodování.

Veškerá diskuze o budoucnosti nejoblíbenějšího nápoje na světě by měla vycházet ze základního předpokladu: pěstitelé kávy si musí vydělat důstojný příjem. Ten zahrnuje to, že si domácnost může dovolit důstojné bydlení, potraviny, vzdělání dětí, zdravotní péči a další základní věci. 

V rámci úzké spolupráce s pěstiteli a dalšími národními odborníky na kávu Fairtrade International nově zavedl referenční cenu zahrnující důstojný příjem pro bio kávu arabica z Hondurasu. Je to čtvrtá takováto fairtradová cena od roku 2021 a přidává se k dalším druhům kávy z Kolumbie, Indonésie a Ugandy.

V Hondurasu pracují pěstitelé na kávových farmách tvrdě už po mnoho generací. V posledních letech se ale zhoršily jejich podmínky. Stagnující ceny na globálním trhu dosáhly v roce 2019 nejnižší úrovně, kdy bylo pěstitelům vypláceno méně než 90 centů za libru plodiny. Nástup globální pandemie dopadl na celé komunity. Hurikány Eta a Iota v roce 2020 způsobily další škody na půdě i úrodě. Pěstitelé se nadále potýkají i s pokračujícím vlivem klimatických změn – například sucha a neúrody byly příčinou migrační vlny z Hondurasu v roce 2018. Úrodu navíc nadále ohrožuje choroba „la roya“ způsobující rez listů. 

Je proto důležité, aby si pěstitelé tvořící základ kávového průmyslu v hodnotě 200 milionů dolarů mohli dovolit alespoň důstojný životní standard. Navíc platí, že ekonomická a environmentální udržitelnost jdou ruku v ruce. Bez půdy, vody a vhodných povětrnostních podmínek nemohou farmáři kávu pěstovat. A bez výše popsaného důstojného příjmu se dostávají do začarovaného kruhu, v němž nejsou schopni ufinancovat nezbytné přizpůsobení se klimatickým změnám a ochraňovat rozmanité ekosystémy. Když však budou vydělávat dostatek prostředků, budou moci investovat do svých farem, pěstovat plodiny efektivněji, mít různé zdroje příjmů a pracovat na udržitelné budoucnosti. 

„Pro současnost i budoucnost pěstitelů kávy je zcela zřejmá jedna věc: stabilní a dostatečně vysoká cena je předpokladem pro udržitelné zlepšení jejich živobytí. Proto jsme stanovili novou referenční cenu pro kávu z Hondurasu, která má být vodítkem pro toto odvětví a spoluvytvářet jeho budoucnost,“ uvádí Carla Veldhuyzen van Zanten, poradkyně Fairtrade International.

Aktuálně jsou tyto fairtradové referenční ceny dobrovolné a platí je společnosti, které usilují o zvýšení udržitelnosti v rámci svých dodavatelských řetězců. Minimální fairtradová cena a fairtradový příplatek zůstávají povinné a poskytují záchrannou síť, která mnohým pěstitelům v posledních letech pomohla udržet se ekonomicky nad vodou.

Honduras: nejnovější káva s fairtradovou referenční cenou

Referenční cena pro důstojný příjem byla pro Honduras stanovena na 94 honduraských lempir (v přepočtu 3,89 amerických dolarů) za kilogram sušených kávových zrn přímo od pěstitele. 

Tato cena vychází ze základní analýzy organizace Fairtrade international založené na údajích od přibližně 300 pěstitelů z osmi družstev. U těch se ceny v sezóně 2021/2022 pohybovaly od 80 do 110 honduraských lempir za kilo. Tyto ceny byly ovšem mimořádně vysoké a farmáři se na ně nemohli spoléhat  při rozhodování o budoucích investicích. 

150 87 Jaká je budoucnost kávy? Jedině s dostatečným důstojným příjmem pro její pěstitele 2023-03-01