Fairtrade zavádí referenční ceny pro kolumbijskou kávu

  • Nové dobrovolné výkupní ceny jsou prvním krokem pro společnosti a pěstitele, jejichž cílem je dosáhnout v Kolumbii důstojných příjmů pěstitelů kávy.
  • Ačkoli objem celosvětového obchodu s kávou přesahuje každoročně 220 miliard dolarů, mnoho pěstitelů kávy stále žije v chudobě.

V rámci pokračujícího úsilí o dosažení udržitelného živobytí fairtradových pěstitelů zveřejnila organizace Fairtrade své první referenční ceny pro kolumbijskou kávu. Tyto referenční ceny pokrývající důstojný příjem jsou výrazem toho, že Fairtrade považuje udržitelné a stabilní ceny za jeden z klíčových faktorů při pěstování kávy.

Nové dobrovolné výkupní ceny jsou založeny na holistickém cenovém modelu Fairtrade, který počítá s tím, že kolumbijští pěstitelé kávy musí dostat zaplaceno tolik, aby mohli investovat do svých farem a dovolit si důstojnou životní úroveň. Důstojný příjem, který umožňuje domácnosti pěstitelů dovolit si slušné bydlení, jídlo, vzdělání, zdravotní péči a další náležitosti.

Ačkoli objem celosvětového obchodu s kávou přesahuje každoročně 220 miliard dolarů, mnoho pěstitelů kávy stále žije v chudobě. Jak loni zdokumentovala zpráva asociace Speciality Coffee Association, volatilita trhu podkopává schopnost pěstitelů odolávat těžkým obdobím, zatímco nízké ceny spouštějí sestupnou spirálu klesající produktivity a příjmů farem. Nízké ceny kávy v Kolumbii v letech 2018-2019 v nedávné době vystřídaly nynější rekordní hodnoty, podpořené národní stávkou a blokádou přístavů. Podle analýzy Fairtrade aktuální tržní ceny v Kolumbii překračují nové referenční ceny, není však zaručeno, že vydrží. A tuto nejistotu nesou na bedrech pěstitelé.

„Důstojný příjem je lidské právo – a je předpokladem pro dosažení řady Cílů udržitelného rozvoje,“ uvedla Carla Veldhuyzen van Zanten, mezinárodní poradkyně Fairtrade pro udržitelné živobytí. „Pokud pěstování kávy nebude pro pěstitele obchodně udržitelné, světu brzy káva dojde. Mladší generace pěstitelů již nemá zájem zůstat na farmách. Součástí řešení musí být cena, která zajistí pěstitelům prosperitu a pokrytí nákladů na udržitelné zemědělské postupy.“

Doporučená referenční cena Fairtrade Living Income pro konvenční kávu je 9 900 kolumbijských pesos (ekvivalent přibližně 2,75 USD) na kilogram kávy a 11 000 pesos (3,06 USD) za kilogram kávy v kvalitě bio. Tyto ceny zohledňují to, aby pěstitelé dosáhli udržitelného výnosu a také mohli platit důstojný příjem všem pracovníkům, které si najmou.

Camilo Enciso, zemědělec a obchodní manažer sdružení výrobců kávy ASOPEP z oblasti Tolima, má radost ze současných tržních cen, ale vidí riziko v tom, že ceny v budoucnu zase klesnou. „Dnes je v Kolumbii výkupní cena velmi dobrá. Je to zhruba dvojnásobek toho, co jsme měli před dvěma lety. Jak ale můžeme tuto cenu zajistit do budoucna?” ptá se Enciso.„Pokud by ceny skutečně zůstaly takové, dosáhli bychom většího pokroku. Ale často pracujeme se ztrátou, aniž bychom věděli, za jakou cenu budeme prodávat, a to nám situaci komplikuje.“

I po zavedení dobrovolné referenční ceny zůstávají v Kolumbii nadále v platnosti minimální výkupní fairtradová cena a fairtradový příplatek, a to pro veškerý prodej fairtradové kávy. Tyto nástroje vytvářejí jakousi záchrannou síť, která pomohla mnoha pěstitelům udržet se nad vodou během nedávné cenové krize. Fairtrade i nadále rozvíjí projekty důstojných příjmů nejen s kávovými společnostmi a pěstiteli.

150 100 Fairtrade zavádí referenční ceny pro kolumbijskou kávu 2021-07-27