Faktorů, které za vysokou cenou kávy stojí je vice. Obecně platí, že ceny se zvyšují ve chvíli, kdy je poptávka vyšší než nabídka. Zvyšuje se poptávka po kávě třeba v asijských zemích. Roli ale hraje také inflace, geo-politická situace, klimatická krize, škůdci, spekulanti a velcí hráči na burze nebo vyšší náklady na produkci.
Již z tohoto, i když určitě neúplného výčtu, je možné vyčíst, že pro drobné pěstitele kávy vysoké ceny na burze nutně nemusí znamenat také výrazně vyšší zisky. Drobní pěstitelé nejsou ti, kteří cenu stanovují. Vedle toho se zvyšují náklady na produkci, která je navíc často nižší díky dopadům klimatických změn. Vyšší cena se tedy nemusí nutně odrazit v příjmech drobných pěstitelů. A pokud ano, jde o krátkodobé výhody, které nemusejí nutně znamenat stabilitu do budoucna.
„Významné kolísání cen má obrovský dopad na živobytí producentů kávy. Náhlé nárůsty cen a náhlé poklesy cen mohou být pro pěstitele kávy destabilizující a znesnadňovat jim plánování nebo investice do budoucnosti. Současné zvýšení cen, ovlivněné extrémním počasím v Brazílii a Vietnamu a rostoucí celosvětovou poptávkou, ukazuje křehkost dodavatelského řetězce a naléhavou potřebu dlouhodobých řešení,“ říká Max Milward, Sustainable Sourcing Manager, Fairtrade Foundation.
Spekulativní komodity, mezi které káva patří, dávají větší výhodu silným hráčům v dodavatelských řetězcích. Fairtrade zde může hrát významnou roli, protože nabízí nástroje, jako je fairtradová minimální cena a fairtradový příplatek, které posilují stabilitu v dlouhodobém horizontu, což je klíčové. Pokud vyšší ceny kávy budou znamenat i vyšší příjmy pro pěstitele, pak je vítáme. Mělo by jít o výhodu, kterou drobní pěstitelé, kteří stojí na začátku dodavatelského řetězce, budou moci skutečně využít. Konkrétní pohled pěstitelů vyšel na začátku února v článku New York Times. Článek si můžete přečíst i zde “Coffee prices are at 50-year high”. Producers are not celebrating”.