Řekni to květinou – ale ne ledajakou!

Kytky fungují, co si budeme povídat: ať už jde o rande, výročí, Valentýna, narozeniny nebo „usmiřovačku“. Květina je dárek, který zpravidla nezklame. I když… mohlo by to mít drobný háček. Co když tu vaši pečlivě vybranou růži vypěstovala v nuzných podmínkách keňské květinové farmy žena, nebo i nezletilá dívka, která za svou práci nedostala ani pořádně zaplaceno? To by mohlo radost z dárku trochu zkalit.

Velká část růží, které se u nás prodávají, skutečně pochází z východní Afriky. Hlavně Keňa a Etiopie patří mezi „květinové velmoci“. Jejich pěstování je tu poměrně velký byznys, který s sebou nese řadu problémů: od pracovních podmínek škodících zdraví přes nedostatečnou odměnu za práci až po plýtvání pitnou vodou a poškozování životního prostředí. A přestože květiny jsou u nás tradičním dárkem zejména pro ženy a dívky, jsou to právě ony, kdo při jejich pěstování na květinových farmách čelí největším obtížím: mají zpravidla nízké vzdělání, často neznají svá zaměstnanecká práva, mnohé z nich jsou samoživitelky a jejich situaci zhoršují nízké mzdy a nedostatečná bezpečnost práce, třeba s chemikáliemi v podobě hnojiv a pesticidů. Co s tím, pokud nechcete čekat, až u nás začnou kvést první sněženky?

Příležitost pro férový obchod

Můžete se poohlédnout po pugétu s certifikací Fairtrade. „Fairtrade vyžaduje, aby zaměstnanci měli alespoň zákonnou minimální mzdu, řádné pracovní smlouvy včetně nároku na dovolenou a na mateřskou, svobodu shromažďování, jasně stanovenou pracovní dobu, ochranné oděvy a školení o bezpečném zacházení s chemikáliemi. Absolutně zakázaná je dětská práce,“ vysvětluje Lubomír Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko. „Fairtradové plantáže musí také splňovat přísná kritéria ochrany životního prostředí, jako je úsporné zavlažování, čištění odpadních vod a nakládání s kompostem a odpady.“ 

Fairtradové květiny se dají dnes koupit i u nás. Poprvé se objevily v prodejnách Lidl a Kaufland, a to v létě 2020, tedy právě v době, kdy pěstitele květin významně pocítili dopady pandemie covid-19. Africké růže přitom obstojí, i pokud jde o ekologické aspekty: fairtradové květiny mají až sedmkrát nižší uhlíkovou stopu než výpěstky z evropských skleníků, a to včetně letecké dopravy. Důvodem je velmi příznivé podnebí ve východní Africe, které umožňuje pěstování během celého roku bez nutnosti vyhřívaných skleníků, které jsou využívány třeba v Holandsku.

„Pandemie nás hodně zasáhla,“ říká Dorcas Naboke z květinové farmy v Keni. Pomohly jí alespoň kupóny na nákup mouky, kuchyňského oleje, cukru, rýže a dalšího základního zboží, které dostali zaměstnanci z fairtradového příplatku.

Květomluva trochu jinak

Naše babičky studovaly různé „květomluvy“, aby zjistily, co která květina symbolizuje. Gerbera prý značila velkou upřímnost, narcis sebelásku, žlutá růže žárlivost a tak dále. Květiny k nám ale svým způsobem promlouvají i dnes. Ty s logem FAIRTRADE říkají, že byly vypěstovány v důstojných podmínkách, bez využití dětské práce a s ohledem na životní prostředí. A to pro mnohou obdarovanou může být stejně příjemné sdělení, jaké dřív symbolizovala bílá růže (čisté svědomí) nebo kytice rudých růží (vyjádření díků). 

150 104 Řekni to květinou – ale ne ledajakou! 2022-02-03