Pěstitel kakaa: aby se nám dařilo, potřebujeme školení a investice. Věřte mi to

Emmanuel Nana Sarpong je prezidentem organizace Fair Trade Ghana Network, která se zasazuje o udržitelné zemědělství v ghanském fairtradovém prostředí. Působí také jako předseda svazu pěstitelů Asunafo North, který sdružuje 75 kakaových družstev zahrnujících 19 052 farem.

Půda v mé domovině, Ghaně, je bohatá. Jsou v ní diamanty a zlato. Máme ropu a zemní plyn. A zde v regionu Ahafo se dá pěstovat káva a opravdu spousta kakaových bobů. 

Ale dnes už není tak snadné být pěstitelem kakaa, zejména kvůli hynoucí úrodě a snižující se sklizni, která ztěžuje hospodaření a dělá z kakaa stále dražší komoditu.

Pěstování kakaa znám jako své boty. Je mi 69 let a jsem pěstitelem kakaa z kakaové rodiny (můj 105letý otec byl také pěstitelem kakaa).

Zároveň jsem i pedagog a certifikovaný učitel agrotechniky a po všech těch letech v oboru jsem si jistý, že k zachování udržitelné produkce kakaa jsou zapotřebí dlouhodobé investice a vzdělávání.

Stejně jako já i většina zdejších pěstitelů vítá zvýšení pevných výkupních cen, k němuž došlo v květnu tohoto roku, ale při srovnání s cenami na světovém trhu víme, že stále nedostáváme svůj podíl a že dlouhodobá udržitelnost vyžaduje odlišný přístup.”

Pěstitelé potřebují například intenzivnější školení o prořezávání. Prořezávání je často jen minimální, mělo by být radikálnější, zejména proto, že pomáhá v boji proti chorobám, což je nyní velký problém, a zabraňuje hromadění vlhkosti, neboť umožňuje pronikání většího množství slunečního světla. Stimuluje také růst nových výhonů a podporuje kvetení, což obvykle znamená více kakaových lusků.

Je také třeba, aby vláda a zúčastněné strany investovaly do umělého opylování. Většina kakaovníků je cizosprašná, nedokáží se samy opylovat. To znamená, že opylovači – kousavé mušky – musí sebrat pyl ze samčích částí květu jednoho stromu a uložit jej na samičí části květu jiného stromu. To se však pokaždé nepodaří.

Nedávná studie zveřejněná v časopise Journal of Agriculture and Food Research zjistila, že ghanští pěstitelé kakaa, kteří zavedli umělé opylování, vykazují zlepšení produktivity (výnosy vzrostly o 1,93–15,34 %), zvýšení příjmů (175,97–449,46 EUR), snížení chudoby (0,83–3,53 %) a zvýšení potravinové bezpečnosti (1–3 %).

Změna klimatu způsobuje nepředvídatelné výkyvy počasí, včetně extrémně vysokých teplot a dlouhých období sucha

Navíc je třeba upřednostnit zavlažovací systémy. Pěstitelé kakaa se již nemohou spoléhat na dvě období dešťů během roku – hlavní deště od dubna do července a menší deště od září do listopadu. Pokud budeme mít v kritických fázích růstu k dispozici dostatek vody, můžeme těmto problémům čelit.

Došlo také ke změně paradigmatu v zemědělství a my musíme přizpůsobit své podnikání. Nařízení EU o odlesňování (EUDR) po nás vyžaduje, abychom prokázali, že naše boby jsou pěstovány bez odlesňování a legálně, a nařízení o náležité péči v oblasti lidských práv a životního prostředí (HREDD) po nás požaduje, abychom účinněji zaváděli systémy monitorování a nápravy, pokud jde o velké problémy, jako je dětská práce a rovné příležitosti pro ženy.

Programy, jako je projekt Fairtrade Ghana Agroforestry for Impact (GAIM), který byl v regionu Ahafo spuštěn v roce 2023, začínají pomáhat. Tento projekt pracuje na podpoře tří družstev s certifikací Fairtrade při jejich agroekologické přeměně a diverzifikaci plodin s cílem podpořit rozmanitost zdrojů příjmů pěstitelů kakaa a zapojení většího počtu žen.

Certifikace Fairtrade znamená, že pěstitelé dostávají za své zboží spravedlivější cenu, farmy upřednostňují práva pracovníků a dodržují environmentální standardy.

Víme, že agrolesnictví nemůže nahradit přirozený les, ale může kompenzovat a obnovit historické odlesňování tím, že napodobuje přírodu a obnovuje symbiózu mezi druhy.”

Zvyšování produkce biomasy zlepšuje zemědělskou půdu a snižuje prvotní náklady. Agrolesnictví je také způsob, jak mohou domácnosti diverzifikovat a zvýšit své příjmy díky stínícím stromům, které produkují další plodiny na prodej.

Abychom zlepšili život pěstitelů a jejich komunit a pomohli jim vydělat si na živobytí, musíme se přestat soustředit pouze na cenu a zaměřit svou pozornost na investice. Jen tak můžeme pomoci 800 000 pěstitelům kakaa z Ghany. 

Tento nezkrácený článek byl otištěn na Euronews.

150 64 Pěstitel kakaa: aby se nám dařilo, potřebujeme školení a investice. Věřte mi to 2024-09-13