Nová studie potvrzuje, že Fairtrade je silným partnerem v ochraně lesů a prevenci odlesňování

Praha; 8. října – Podle aktuální studie jsou pěstitelé kakaa a kávy z fairtradových družstev v lepší pozici než ostatní farmáři a to z hlediska ochrany lesů a z hlediska dodržování nařízení EU proti odlesňování (EUDR), které by nově mohlo vejít v platnost až od příštího roku.

Studie nazvaná „Vliv organizace Fairtrade na ochranu lesů a prevenci odlesňování“ ukázala, že k lepšímu postavení fairtradových družstev přispívá několik faktorů, a to zejména dodržování standardů Fairtrade, které je vedou k zavádění klíčových opatření na ochranu lesů a které jsou v souladu s požadavky nařízení EUDR. V některých případech dotazovaní fairtradoví pěstitelé uváděli, že je necertifikovaní pěstitelé žádali o rady ohledně zachování lesů. 

„Síla Fairtrade se ukazuje nejen v dodržování nastavených pravidel. Od pěstitelů a představitelů fairtradových družstev víme, že pozitivně vnímají i to, že jsou často  vzorem pro necertifikované pěstitele a že mohou dále předávat zkušenosti s fairtradovým způsobem pěstování. V rámci cesty do Keni jsme osobně viděli systém zavlažování, který postavili v družstvu z fairtradového příplatku. Tedy z peněz navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování. V Kostarice zase vybudovali z tohoto příplatku lesní školku se sazenicemi, které jsou pěstitelům volně k dispozici a slouží k obnově původních lesů,“ potvrzuje Lubomír Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko.

Analýza přichází v době, kdy témata jako EUDR jsou silně přítomná a diskutovaná jak v prostředí dotčených obchodních společností, tak ve veřejném prostoru. Stejně silně, ne-li silněji jsou ale diskutována mezi pěstiteli kávy a kakaa, kteří stojí na začátku dodavatelského řetězce. Ačkoliv jsou z oblastí Asie, Afriky, Latinské Ameriky, tyto evropské regulace je silně ovlivňují. Podpora silných organizací jako je Fairtrade je v tomto ohledu klíčová. Nesmíme na ně zapomínat,“ doplňuje Kadaně.

Pěstitelé kávy v Kolumbii, Hondurasu a v Pobřeží slonoviny vyzdvihují ve studii fairtradovou minimální cenu a příplatek, které zajišťují družstvům a pěstitelům finanční prostředky na investice na ochranu lesů a které jsou nezbytné pro klimaticky odolnější produkci kávy a kakaa. Členové družstva COOBADI v Pobřeží slonoviny uvádí, že  „fairtradový příplatek jim umožňuje podílet se na ochraně lesů.“ Družstva a pěstitelé využívají také své dodatečné zdroje k investování do některých požadavků nařízení EUDR, včetně požadovaného geolokalizačního nebo polygonového mapování. 

Družstva pěstitelů kakaa a kávy mají prospěch z programů a školení Fairtrade, včetně těch, které se týkají agroekologie a agrolesnictví. Členové družstva ECAMOM v Pobřeží slonoviny také uvádějí, že „boj proti odlesňování v jejich regionu byl iniciován organizací Fairtrade Africa“ a že se „v současné době podílejí na zavádění agrolesnických a dalších postupů díky školení, která absolvovali v rámci své sítě pěstitelů.“   

Fairtradoví pěstitelé vnímají výhody ochrany lesů, včetně lepšího mikroklimatu, ochrany vodních zdrojů, větší biodiverzity a ochrany zvířat. Pěstitelé v Hondurasu za nejdůležitější aktivity související s ochranou přírody označili ochranu vodních zdrojů. 

Odlesňování je možné zvrátit, a to zejména tam, kde organizace pěstitelů slouží svým členům a řeší základní příčiny. Pěstitelé a jejich organizace jsou místními lídry, které potřebujeme k obnově našich ekosystémů,“ vyzdvihuje Juan Pablo Solis, hlavní poradce pro klima a životní prostředí organizace Fairtrade International.

Studii realizovali v holandském KIT institutu s konzultanty z Chain Collaborative a Expressing Origin v období od dubna 2023 do května 2024 a byla rozdělena do čtyř fází. První fáze zahrnovala analýzu více než 60 interních a externích dokumentů o odlesňování. Druhá fáze spočívala ve vedení rozhovorů s řadou zúčastněných stran zapojených do programu Fairtrade, včetně zástupců sítí pěstitelů, národních organizací Fairtrade, jakož i vedoucích poradců a seniorních produktových manažerů. Třetí fáze zahrnovala rozsáhlou práci v terénu v Kolumbii, Pobřeží slonoviny a Hondurasu s fairtradovými i nefairtradovými družstvy. To bylo důležité pro komparativní srovnání. Čtvrtá fáze zahrnovala rozhovory s kupujícími.Celou studii si můžete přečíst zde a více informací o činnosti systému Fairtrade v oblasti odlesňování naleznete zde.

150 64 Nová studie potvrzuje, že Fairtrade je silným partnerem v ochraně lesů a prevenci odlesňování 2024-10-07