Mezinárodní den kávy připomene pracovní a životní podmínky pěstitelů této oblíbené plodiny

První říjen je podle Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization) Mezinárodním dnem kávy. Tradičně slouží mimo jiné k tomu, aby se pozornost milovníků kávy obrátila také k pracovním a životním podmínkám těch, kdo kávu pěstují. Ti se letos potýkají navíc s kombinací nevídaného sucha v Brazílii, útokem sarančat v Africe a negativními dopady pandemie covidu-19. Ve Fairtrade Česko a Slovensko jsme proto u příležitosti Mezinárodního dne kávy i letos spustili ve spolupráci s některými kavárnami kampaň Fandíme Fairtrade, která na tento problém upozorňuje.

V rámci kampaně najdou zákazníci v kavárnách informační a propagační materiály o Fairtrade, jako jsou stojánky s příběhy pěstitelů, balení fairtradového cukru, nové číslo občasníku „Kávové noviny“ nebo prostírání jednoduše vysvětlující fungování Fairtrade. „Naší snahou je, aby lidé pochopili, že naše každodenní chování – včetně rozhodnutí, jaké zboží si koupíme – má potenciál přispět k vyšší udržitelnosti pěstování nejen kávy, ale i dalších plodin ze zemí globálního Jihu,“ říká Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko.

S vyšší poptávkou po fairtradové kávě rostou benefity pěstitelů

Spotřeba fairtradové kávy v České republice trvale stoupá, loni vzrostla meziročně o 9 % procent na 968 tun nepražených zrn, což odpovídá zhruba 691 tunám pražené zrnkové kávy. Za kávu prodanou v roce 2020 na českém trhu dostali pěstitelé z Latinské Ameriky, Afriky a Asie kromě odpovídající výkupní ceny také fairtradový příplatek v celkové výši téměř 10 milionů korun (9.787.000 Kč).

Při celkové spotřebě kávy v ČR, kterou udává Český statistický úřad, činí podíl fairtradové kávy na našem trhu 3, 1 % (v roce 2019 to bylo 2,99 %). Z takového množství fairtradové kávy by se dalo připravit více než 81 milionů šálků espressa. To pro lepší představu znamená, že každý obyvatel ČR včetně nemluvňat vypil v roce 2020 téměř 11 šálků fairtradové kávy. 

Mezi největší prodejce fairtradové kávy v ČR patří Tchibo Praha, Unipetrol v rámci svých provozoven Stop café na čerpacích stanicích Benzina, řetězec Lidl,  v nápojových automatech v prodejnách, OMV Česká republika v rámci konceptu Viva café a nově čerpací stanice Shell. Fairtradovou kávu však nabízí i řada kaváren a lokálních pražíren, například Fair & Bio pražírna, síť kaváren mamacoffee a řada dalších.

150 100 Mezinárodní den kávy připomene pracovní a životní podmínky pěstitelů této oblíbené plodiny 2021-09-29