Praha, 30. 9. 2019 – První říjen je podle Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization) Mezinárodním dnem kávy. Tradičně slouží mimo jiné k tomu, aby se pozornost milovníků kávy obrátila také k pracovním a životním podmínkám těch, kdo kávu pěstují. Ti v současné době musejí čelit rekordně nízkým cenám kávy na světovém trhu. Nezisková organizace Fairtrade Česko a Slovensko u příležitosti Mezinárodního dne kávy proto i letos spustila ve spolupráci s některými kavárnami kampaň Fandíme Fairtrade, která na tento problém upozorňuje.
„Cena kávy na světovém trhu v současnosti klesla na nejnižší cenu za posledních 10 let, na zhruba 20 korun za libru, tedy necelý půl kilogram zelené kávy. Většina pěstitelů kávy přitom musí prodávat v přepočtu alespoň za 30 korun za libru zelené kávy, aby pokryli náklady na pěstování,“ vysvětluje Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko. Pěstitele zapojené do systému Fairtrade přitom před výkyvy cen kávy na světovém trhu chrání zaručená minimální cena, pod niž výkupní cena fairtradové kávy nesmí klesnout. Ta činí nyní 1,4 USD za libru a pěstitelé zapojení do systému Fairtrade k ní dostávají ještě takzvaný fairtradový příplatek ve výši 20 centů za libru. Ten mohou fairtradová družstva využít jak ke zvyšování kvality a efektivity pěstování, tak pro nezbytné investice do infrastruktury pro dopravu, do vzdělání, zajištění pitné vody apod. Dalších 30 centů za libru navíc dostanou ti pěstitelé kávy, kteří produkují organickou (bio) kávu.
Nízké výkupní ceny, změna klimatu a odliv mladých
Nízké výkupní ceny kávy nejsou jedinou hrozbou pro komunity pěstitelů na takzvaném globálním Jihu. Narůstající problém představují i klimatické změny. Kávovník, zejména oblíbená odrůda arabica, je vysokohorská rostlina citlivá na výkyvy teplot a srážek; oteplování zvyšuje výskyt některých škůdců a chorob, v současné době například sužuje mnoho regionů Latinské Ameriky rez kávová. Experti proto odhadují, že vlivem klimatických změn se do roku 2050 sníží rozloha území, kde lze kávu pěstovat, na zhruba polovinu oproti dnešku. K tomu se přidává i odliv mladých lidí z venkova do měst, klesající zájem o těžkou a zpravidla špatně placenou práci v zemědělství, nezájem o život v komunitách, kde není základní infrastruktura (cesty, školy, internet, televize, zdravotní služby).
S vyšší poptávkou po fairtradové kávě rostou benefity pěstitelů
Spotřeba fairtradové kávy v České republice trvale stoupá, loni vzrostla meziročně o 37 % procent na 714 tun nepražených zrn, což odpovídá zhruba 570 tunám pražené zrnkové kávy. 12 % z tohoto množství bylo v kvalitě bio. Za kávu prodanou v roce 2018 na českém trhu dostali pěstitelé z Latinské Ameriky, Afriky a Asie kromě odpovídající výkupní ceny také fairtradový příplatek v celkové výši téměř 7 milionů korun (6 801 000Kč).
Při celkové spotřebě kávy v ČR, kterou udává Český statistický úřad, činí podíl fairtradové kávy na našem trhu 2, 85 % (v roce 2017 to bylo 2 %). Z takového množství fairtradové kávy by se dalo připravit více než 81 milionů šálků espressa. To pro lepší představu znamená, že každý obyvatel ČR včetně nemluvňat vypil v roce 2018 téměř osm šálků fairtradové kávy.
Mezi největší prodejce fairtradové kávy v ČR patří Tchibo Praha, Unipetrol v rámci svých provozoven Stop café na čerpacích stanicích Benzina, OMV Česká republika v rámci konceptu Viva café, významně rostou i prodeje obchodního řetězce Lidl, který zavádí fairtradovou kávu do nápojových automatů v prodejnách. Fairtradovou kávu ale spotřebitelé najdou i v kapslích značek Nespresso a Starbucks. Vlastní značku fairtradové kávy loni zavedl například řetězec Globus.
V rámci již zmíněné kampaně Fandíme Fairtrade najdou v průběhu prvních dvou říjnových týdnů lidé v několika desítkách kaváren informační a propagační materiály o problematice Fairtrade, jako jsou stojánky s příběhy pěstitelů, balení fairtradového cukru, nové číslo občasníku „Kávové noviny“ nebo prostírání jednoduše vysvětlující fungování Fairtrade „Naší snahou je, aby lidé pochopili, že naše každodenní chování – včetně rozhodnutí, jaké zboží si koupíme – má potenciál přispět k vyšší udržitelnosti pěstování nejen kávy, ale i dalších plodin ze zemí globálního Jihu,“ říká Hana Malíková.