Květiny: Pro některé ženy dar, pro jiné příležitost

Květiny si svou krásou, vůní i určitou symbolikou vydobyly pozici snad nejrozšířenějšího dárku pro ženy a dívky. Málokdy se bez nich obejde oslava jubilea nebo jiné významné životní události, při vstupu do manželství jsou pak prostě nepostradatelné. Ještě důležitější než pro ty ženy, které jsou květinami obdarovávány, však mohou být pro ty, které je pěstují.

Přestože například ženy ve východní Africe zpravidla kytice nedostávají, mohou jim řezané květy úplně změnit život. Východoafrické země, zejména Keňa a Etiopie, patří přímo k pěstitelským velmocím – pochází odsud významná část řezaných růží, které se dovážejí do Evropy. A jsou-li pěstované na květinových farmách s certifikací Fairtrade, mohou udělat radost i ženám, které třeba nikdy žádný pugét nedostaly – svým pěstitelkám.

„Pracuji na keňské fairtradové farmě Valentine Growers už 15 let. Díky tomu jsem mohla dopřát svým dětem vzdělání: získaly stipendia od střední školy až po univerzitu. Já sama jsem vystudovala odbornou školu a mám teď výuční list na výrobu občerstvení, takže si i něco přivydělám. Dostala jsem také půjčku na nádrž na vodu a na plynový vařič. Žijeme se nám zkrátka mnohem lépe a plánuji dokonce pořídit v budoucnu pro naši rodinu pozemek,“ potvrzuje například Jacinta Wanjira Muiga. Její zkušenosti potvrzuje i příběh Agnes Chebii z květinové farmy Karen Roses. Když před dvaceti lety nastoupila, na vedoucí pozici nebyla žádná žena. Agnes mohla díky fairtradovému příplatku pokračovat ve vzdělání a dnes vede tým o třiceti lidech. Kromě toho je i předsedkyní Výboru pro rovnost mužů a žen, který zajišťuje, že se pracovnice na farmě nebojí ozvat ohledně problémů diskriminace či sexuálního obtěžování. Fairtrade tak umožňuje ženám, aby se postavily za svá práva.

„Ženy z naší komunity pochopily, že zvládnou totéž co muži. Podívejte se na mě: byla jsem jen pěstitelka květin. Dnes mám vzdělání a pracuji na vedoucí pozici,“  potvrzuje Agnes Chebii z květinové farmy Karen Roses v Keni.

Ženy tvoří zhruba polovinu pracovní síly na květinových farmách a zlepšování jejich postavení patří mezi hlavní cíle systému Fairtrade. Řadu věcí se už podařilo zlepšit – ženy například zůstávají na fairtradových farmách zaměstnané déle než dřív a žijí tedy v menší nejistotě. Fairtrade organizuje na fairtradových farmách také kurzy zvyšující povědomí o právech žen a podobách obtěžování.

Zlepšení je znát i v Latinské Americe, která vedle východní Afriky patří k významným vývozcům květin. Loňská studie o situaci na ekvádorských květinových farmách zjistila, že Fairtrade zlepšuje podmínky a práva žen na pracovišti i mimo něj: podporuje větší prosperitu, stabilní zaměstnání na plný úvazek, rovné mzdy, benefity a pracovní podmínky a také mateřskou dovolenou a péči o děti, tedy službu, která je ve venkovských oblastech Jižní Ameriky velmi vzácná.

Ta samá růže tak může být nejen dárkem, který potěší, ale i příležitostí pro někoho na druhém konci světa, aby jeho – či její – život byl o něco „růžovější“. Květiny z fairtradových farem, které tohle kouzlo dokáží, je možné koupit už i u nás – v nabídce je mívá třeba Lidl nebo Kaufland. Jednou kyticí fairtradových růží k MDŽ tak můžete udělat radost víc než jen jedné ženě.

Myšlenku Fairtrade podpořil v loňské kampani i  publicista a ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous.

150 91 Květiny: Pro některé ženy dar, pro jiné příležitost 2022-02-22