Fairtrade na festivalu Jeden svět pražského Gymnázia Ohradní

Na závěr roku jsme se zúčastnili studentského festivalu Jeden svět na Ohradní. Tradiční předvánoční akce byla po covidové pauze obnovena ve velkém stylu a poslední týden před svátky na celé škole patřil tématu Nerovnost v širokém smyslu. V jednotlivých poschodích byly umístěny nápadité instalace věnované různým druhům diskriminace – sociální, ekonomické a sexuální.

S nápadem oslovit nás přišli sami studenti, kteří se i velmi schopně zhostili celé organizace. K promítání si vybrali dokumentární film z naší dílny Ve stínu kakovníku a na následnou besedu přišel vedoucí vzdělávání a práce se školami Honza Jícha. „Zájem publika byl mimořádný,“ později shrnul, „padaly velmi chytré, do hloubky jdoucí dotazy týkající se jak obecné situace v globálním obchodu, tak i konkrétního nastavení a fungování systému Fairtrade, včetně vazby na životní prostředí. Je radost setkávat se s publikem na prahu dospělosti, kterému zjevně není lhostejný stav a budoucnost této planety a všech lidí na ní žijících.“

Téma spravedlivého obchodu nebylo na škole poprvé, jak potvrdil i ředitel školy Karel Bednář, který byl osobně přítomen závěru besedy: „V minulosti jsme se už tématu fair trade věnovali a považuji za velmi důležité, aby se s ním průběžně seznamovaly i další studentské ročníky.” Jak ředitel, tak i studenti vyjádřili zájem o příležitostnou spolupráci  i v budoucnosti.

„Jménem celého organizačního týmu filmového festivalu Jeden svět na Ohradní bychom Vám chtěli velmi poděkovat za spolupráci právě s námi. Díky Vaší ochotě nám pomoci mohl mít náš festival přesně takový úspěch jako měl, a my jsme Vám za to velmi vděčni,“ za studentské organizátory shrnula Markéta Luxová. 

150 67 Fairtrade na festivalu Jeden svět pražského Gymnázia Ohradní 2023-01-09