Káva

Káva je nejdůležitější zemědělskou komoditou světového obchodu mezi zeměmi Afriky, Asie a Latinské Ameriky a Evropou/Severní Amerikou. Po ropě je druhou nejvýznamnější vývozní surovinou světa. Káva, jako bývalý „koloniální produkt“, nám nejlépe ukazuje nespravedlivé podmínky panující na světovém trhu a je průkopníkem fairtradových produktů. V České republice je fairtradová káva na trhu od roku 2004.

Zakoupením kávy se známkou FAIRTRADE významně přispějete ke zlepšení životních a pracovních podmínek drobných pěstitelů kávy po celém světě a k jejich adaptaci na měnící se klimatické podmínky a podpoříte ochranu životního prostředí.

Drobní pěstitelé produkují 60 % světové produkce kávy, avšak téměř polovina z nich žije v chudobě, téměř čtvrtina z nich v extrémní. Fairtrade pracuje výhradně s kávou z malých farem. Přestože produkují značné objemy, mají drobní pěstitelé malou vyjednávací sílu v dodavatelských řetězcích kávy, kterým dominují velké pražírny a obchodníci. Díky Fairtrade si pěstitelé zlepšují život a mohou rozhodovat o své budoucnosti.

Dříve bylo období dešťů a sucha pevně dané, vědělo se, kdy se má sklízet, a podle toho se najímali lidé. Nyní tomu tak ale není a to nám ztěžuje život,“ říká pěstitel Juan Cancio Curo Ccorimanya z družstva COCLA v Peru, kde pěstují výběrovou kávu.

ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KÁVY

  • Jen málo farmářů si z produkce kávy vydělá na živobytí. Pěstitelé kávy mají jen velmi malou možnost ovlivnit ceny kávy.
  • Ceny kávy jsou velmi nestálé. Náhlé prudké nárůsty a poklesy cen kávy na burze mohou způsobit značnou zátěž a potíže hlavně pro kávová družstva.
  • Ačkoli se stávající vyšší ceny kávy mohou zdát pro pěstitele kávy výhodné, skutečnost je často velmi odlišná. Zvyšují se náklady na produkci, která je navíc často nižší díky dopadům klimatických změn. Kvůli tomu mohou pěstitelé nižší zisky za svou úrodu, a to i přes zvyšující se ceny kávy. 
  • V mnoha regionech se pěstitelé kávy potýkají s rostoucím nedostatkem vody, extrémními výkyvy počasí, škůdci a chorobami rostlin, které snižují výnosy kávy a snižují životní úroveň zemědělců.
  • Mnohé oblasti pěstování kávy patří k biologicky nejrozmanitějším ekosystémům na světě. Tato biologická rozmanitost je však ohrožena, protože změna klimatu vytlačuje kávové farmy do nových oblastí. Předpokládá se, že do roku 2050 přijdou hlavní země produkující kávu o 50 % půdy vhodné pro pěstování kávy.

CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE

Fairtrade je komplexní koncept, který nabízí drobným pěstitelům kávy alternativu.

  • SDRUŽOVÁNÍ PĚSTITELŮ V DRUŽSTVECH
  • STABILNÍ PŘÍJEM ZNAMENÁ JISTOTU
  • PRÁVO SPOLUROZHODOVAT
  • PŘÍSTUP K PORADENSTVÍ
  • PODPORA ADAPTACE NA ZMĚNU KLIMATU
  • PŘÍSTUP K ÚVĚRŮM

Přečtěte si více o pěstování kávy

Dlouhá cesta kávového zrna
Kávové noviny 2022
Výstava Kávová krize
B2B materiály: Fairtrade a káva
Dokumentární film Kávová budoucnost