Zanechali jsme československou stopu na čajové farmě v Keni

Během červnovém setkání fairtradových ředitelů v Keni jsme zanechali stopu při návštěvě tamního čajového družstva Gatunguru Tea Factory. Manažerka továrny Nancy Githagia oslovila našeho ředitele Lubomíra Kadaněho s prosbou o symbolické přestřihnutí pásky u plakety na nádržích s vodou, které byly financovány z fairtradového příplatku.

Byl to pro mě intenzivní zážitek. Těší mě, že jsem mohl být osobně u takové události a vidět konkrétní dopady fairtradového příplatku v terénu, potvrzuje Lubomír Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko, a dodává: Zanechaná plaketa se svědectvím o události je jen třešnička na dortu. Gatunguru Tea Factory ušetří nyní až 16 990 $ ročně tím, že vodu distribuuje (továrně i farmářům na zavlažování) samospádem, oproti dřívěji využívané elektrice. Umožňuje to systém nádrží na vodu a využití vody, která stéká z nedalekých hor.

Družstvo Gatunguru Tea Factory je spoluvlastněno 8433 pěstiteli, leží 126 km od keňského hlavního města Nairobi v nadmořské výšce 2131m. Založeno bylo v roce 1984, od roku 2016 má certifikaci Fairtrade. V roce 2021 vyprodukovali 4,6  tuny černého čaje, s certifikací Fairtrade prodají 0,003 % produkce. Téměř polovinu z celého fairtradového příplatku investují do zefektivnění systému zavlažování. 

Fairtradový příplatek je v ramci certifikací výjimečný. Pěstitelé kvartálně dostávají peníze navíc a demokraticky rozhodují, na co jej využijí. Musí to být na komunitní projekty, takže stavějí studny, budují zdravotní střediska, nakupují vybavení pro žáky nebo v tomto případě stavějí nádrže na vodu. Určité procento musejí vždy investovat zpět do zefektivnění pěstování. Za fairtradové produkty, které si loni koupili čeští zákazníci, získala družstva farmářů v zemích globálního Jihu na tomto fairtradovém příplatku přes 37 milionu korun.

(V ČR jsou fairtradové čaje k dostání například v Marks & Spencer  a dále přes eshopy společností Miko káva, Fairtrademarket a Fair made – poznámka redakce). 

Členové čajového družstva Gatunguru Tea Factory s předsedou představenstva Samsonem Kagumou (2. zleva) a zástupci Fairtrade International a Fairtrade Africa spolu s ředitelem Fairtrade Česko a Slovensko Lubomírem Kadaněm (2. zprava).

150 61 Zanechali jsme československou stopu na čajové farmě v Keni 2022-06-28