Kopřivnická Základní škola Floriána Bayera získala titul Fairtradová škola

Kopřivnice, 20. června 2024 – Kopřivnická ZŠ se ode dneška může pochlubit titulem Fairtradová škola. Celorepublikově má u nás tento titul teprve 37 škol a celosvětově se zapojuje více než 2000 škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Město Kopřivnice je zároveň nejmladším Fairtradovým městem, které se zapojilo oficiálně od roku 2023, a to i právě v úzké spolupráci se ZŠ Floriána Bayera. Fairtradové školy přidávají globální rozvojová témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují na informování veřejnosti.

Žáci a učitelé školy dnes převzali titul od Jana Jíchy, vedoucího vzdělávání organizace Fairtrade Česko a Slovensko, a seznámili se při besedě s podmínkami pěstitelů kávy a banánů v Kostarice. Základní škola Floriána Bayera je jednou z nejaktivnějších škol zapojených v kampani. Téma Fairtrade se zde promítá do mnoha školních aktivit pro žactvo i veřejnost. Z posledních jmenujme např. Fairtradovou seznamku – celodenní program pro pět místních škol, během nějž se účastníci a účastnice seznámili s globálními tématy, zejména s problémem dětské práce, a měli příležitost ochutnat dobroty z fairtradových surovin.

Fairtrade je na škole už roky etablované téma. Žáci například uspořádali veřejnou anketu na téma “Co byste si přáli, aby bylo v Kopřivnici k dostání z fairtradových výrobků?” a mapovali veřejné povědomí o tematice Fairtrade. Podle jejích výsledků 33 občanů tuto certifikaci znalo a 30 si už někdy koupilo takto označený výrobek, 79 občanů by si přálo, aby místní kavárny a restaurace měly i fairtradovou nabídku. Ředitelka školy Vlasta Geryková k tomu dodává: „Žáci také mapovali seznam místních prodejen, ve kterých je k dostání fairtradové zboží a naplánovali schůzky se zástupci prodejen a kaváren, na kterých budou zjišťovat, za jakých podmínek by byli majitelé schopni a ochotni zařadit fairtradové zboží a produkty do své nabídky, pokud ho ještě nemají.”

Specifikum ZŠ Floriána Bayera je významný podíl žáků a žákyň se speciálními vzdělávacími potřebami. Škola nese jméno válečného hrdiny, kopřivnického učitele, který byl významným inovátorem a průkopníkem speciální pedagogiky a zahynul tragicky v důsledku svých odbojových aktivit za druhé světové války. Škola připomíná a rozvíjí jeho odkaz podpory znevýhodněných dětí a využívá k tomu i téma Fairtrade. V tomto směru paní ředitelka vyzdvihuje: „V zapojení do kampaně Fairtradové školy oceňuji to, že u nás byla do aktivit zapojena celá škola, všichni žáci, pedagogové i správní zaměstnanci, a že vše s nadšením a radostí zvládají i žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří navíc zapojením do aktivit a prezentace projektu mohou zažívat pocit úspěchu a radosti z pomoci druhým.”

Fairtradové školy přidávají globální rozvojová témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují na informování veřejnosti. Zapojení do kampaně školám přináší posílení dobrého jména, vzdělávání žáků praktickým příkladem, zajímavé náměty pro výuku a přidanou hodnotu ve srovnání s jinými školami. V České republice jsme si loni připomněli již desáté výročí prvních Fairtradových škol.

Další informace o zapojených školách naleznete na www.fairtradoveskoly.cz.

150 67 Kopřivnická Základní škola Floriána Bayera získala titul Fairtradová škola 2024-06-24