Kakao

Kakao patří vedle ropy a kávy k nejdůležitějším surovinám na světovém trhu a je pro něj charakteristické kolísání cen. Navzdory rostoucí poptávce příjmy drobných pěstitelů nestačí jejich rodinám na živobytí. Zejména v západní Africe je rozšířená dětská práce.

Zakoupením čokolády a jiných kakaových výrobků se známkou FAIRTRADE nebo označením Fairtrade programu pro kakao významně přispějete ke zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa a jejich rodin po celém světě a podpoříte ochranu životního prostředí.

Pěstování kakaa je v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky hlavním zdrojem příjmů pro více než 5,5 milionů pěstitelů, a tím poskytuje živobytí více než 14 milionům lidí.

Odhaduje se, že 5 až 6 milionů drobných zemědělců produkuje 90 % světové produkce kakaa. Přibližně 50 milionů lidí na celém světě je závislých na dodavatelském řetězci kakaa z hlediska svých příjmů nebo zaměstnání. Dodavatelský řetězec kakaa je typický dodavatelský řetězec ve tvaru přesýpacích hodin s velkou základnou zemědělců, pouze několika vývozci a zpracovateli a miliony spotřebitelů. Pouhých devět obchodníků a zpracovatelů zajišťuje 75 % světového obchodu s kakaem a má velký vliv na ceny kakaa a udržitelnost odvětví. Pěstování kakaa je často náročné na pracovní sílu a je do značné míry závislé na ruční práci s nízkou finanční odměnou.

“Mám z využívání metody agrolesnictví spoustu výhod. Půda je v těchto končinách velmi vzácná a dříve jsem musela mít pro každou plodinu samostatný pozemek. Ale s agrolesnictvím se pěstují meziplodiny a všechno se pěstuje na stejném pozemku, čímž se maximalizuje produkce potravin. To znamená, že potřeba práce je poměrně nízká, což ušetří spoustu peněz”, říká Emilia Debrah z projektu Sankofa v Ghaně, který je klimatickým projektem Fairtrade.

ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KAKAA

  • Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu. Většina pěstitelů kakaa vydělává méně, než je hranice extrémní chudoby stanovená Světovou bankou.
  • V Ghaně a na Pobřeží slonoviny tvoří děti třetinu všech pracovníků v produkci kakaa: přibližně 1,56 milionu dětí, tedy 45 % dětí žijících v oblastech pěstování kakaa, je zapojeno do dětské práce. Kakaovníky jsou přestárlé a náchylné ke škůdcům a chorobám, to se odráží na výši produkce.
  • Mladí lidé z Ghany a Pobřeží slonoviny až po Dominikánskou republiku a Kolumbii touží odejít z farem do měst, což způsobuje nedostatek pracovních sil na kakaových plantážích. V Ghaně také řeší, že  farmáři přechází k nelegální těžbě a pěstování palmového oleje a kaučuku, které přinášejí vyšší příjmy než kakao.
  • Vliv nadnárodních koncernů na obchod s kakaem se stále zvyšuje, a to dále oslabuje vyjednávací pozici drobných pěstitelů.
  • Intenzivní používání agrochemikálií při produkci kakaa na plném slunci způsobuje zdravotní rizika, dopad na klima a ztrátu biologické rozmanitosti na kakaových farmách. Ekologická a agroekologická produkce tyto problémy odstraňuje.
  • Cena kakaa na světovém trhu často kolísá.

CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE

Fairtrade je komplexní koncept, který nabízí drobným pěstitelům alternativu.

  • Sdružování pěstitelů v družstvech
  • Stabilní příjem znamená jistotu
  • Právo spolurozhodovat
  • Přístup k poradenství
  • Přístup k úvěrům
  • Zákaz dětské práce
  • Zvyšování produktivity a kvality

Přečtěte si více o pěstování kakaa