Kakao patří vedle ropy a kávy k nejdůležitějším surovinám na světovém trhu a je pro něj charakteristické kolísání cen. Navzdory rostoucí poptávce příjmy drobných pěstitelů nestačí jejich rodinám na živobytí. Zejména v západní Africe je rozšířená dětská práce.
Zakoupením čokolády a jiných kakaových výrobků se známkou FAIRTRADE nebo označením Fairtrade programu pro kakao významně přispějete ke zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa a jejich rodin po celém světě a podpoříte ochranu životního prostředí.
Pěstování kakaa je v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky hlavním zdrojem příjmů pro více než 5,5 milionů pěstitelů, a tím poskytuje živobytí více než 14 milionům lidí.
Odhaduje se, že 5 až 6 milionů drobných zemědělců produkuje 90 % světové produkce kakaa. Přibližně 50 milionů lidí na celém světě je závislých na dodavatelském řetězci kakaa z hlediska svých příjmů nebo zaměstnání. Dodavatelský řetězec kakaa je typický dodavatelský řetězec ve tvaru přesýpacích hodin s velkou základnou zemědělců, pouze několika vývozci a zpracovateli a miliony spotřebitelů. Pouhých devět obchodníků a zpracovatelů zajišťuje 75 % světového obchodu s kakaem a má velký vliv na ceny kakaa a udržitelnost odvětví. Pěstování kakaa je často náročné na pracovní sílu a je do značné míry závislé na ruční práci s nízkou finanční odměnou.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KAKAA
- Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu. Většina pěstitelů kakaa vydělává méně, než je hranice extrémní chudoby stanovená Světovou bankou.
- V Ghaně a na Pobřeží slonoviny tvoří děti třetinu všech pracovníků v produkci kakaa: přibližně 1,56 milionu dětí, tedy 45 % dětí žijících v oblastech pěstování kakaa, je zapojeno do dětské práce. Kakaovníky jsou přestárlé a náchylné ke škůdcům a chorobám, to se odráží na výši produkce.
- Mladí lidé z Ghany a Pobřeží slonoviny až po Dominikánskou republiku a Kolumbii touží odejít z farem do měst, což způsobuje nedostatek pracovních sil na kakaových plantážích. V Ghaně také řeší, že farmáři přechází k nelegální těžbě a pěstování palmového oleje a kaučuku, které přinášejí vyšší příjmy než kakao.
- Vliv nadnárodních koncernů na obchod s kakaem se stále zvyšuje, a to dále oslabuje vyjednávací pozici drobných pěstitelů.
- Intenzivní používání agrochemikálií při produkci kakaa na plném slunci způsobuje zdravotní rizika, dopad na klima a ztrátu biologické rozmanitosti na kakaových farmách. Ekologická a agroekologická produkce tyto problémy odstraňuje.
- Cena kakaa na světovém trhu často kolísá.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade je komplexní koncept, který nabízí drobným pěstitelům alternativu.
Přečtěte si více o pěstování kakaa
- Dokumentární film Ve stínu kakaovníku
- Výstava Cena kakaa
- Vzdělávací lekce Cena kakaa
- Článek Proč kupovat právě fairtradovou čokoládu?
- Kakaové noviny (2019)
- B2B leták Fairtrade a kakao (2024)