Podíleli jsme se na vzniku nové edukační hry Cesta kakaa

Během srpna jsme ve spolupráci se společností Lidl vytvořili edukační hru, která představuje těžkou práci pěstitelů kakaa a přínosy pro pěstitele zapojené do systému Fairtrade. Herní prvek měl svou premiéru v rámci F.O.O.D. pikniku na pražské Ladronce, kde společnost Lidl představila i nové fairtradové čokolády Way To Go. Díky prodejům této čokolády certifikované známkou FAIRTRADE dostávají tisíce pěstitelů kakaa v Ghaně navíc k minimální fairtradové ceně a fairtradovému příplatku i další prémii, která jde přímo na místní zemědělské projekty a podporuje vyšší příjmy ghanských pěstitelů kakaa.       

Oba herní prvky přibližují život pěstitelů kakaa v západní Africe. Na prvním prvku mají účastníci za úkol správně seřadit jednotlivé kroky při pěstování kakaa. Na druhém vybírají osm pravdivých z celkem deseti uvedených přínosů systému Fairtrade. Oba prvky jsou interaktivní a využívají princip magnetické tabule, kam se tabulky se správnými odpověďmi umísťují,“ vysvětluje Stanislav Komínek, vedoucí kampaní a dokumentarista Fairtrade Česko a Slovensko. S interaktivními herními prvky se zájemci budou moci seznámit na dalších akcích společnosti Lidl nebo naší organizace. 

Spoluautorem hry a autorem fotografií využitých v edukační hře je kolega Stanislav Komínek, který společně s Lukášem Matěnou vyrazil na konci roku 2018 do západoafrického Pobřeží slonoviny zdokumentovat podmínky pěstování kakaa. Z cesty vznikl oceňovaný dokument Ve stínu kakaovníku a o situaci na kakaových plantážích v západní Africe informoval kolega osobním svědectvím v reportáži Seznam TV nebo v reportáži pro pořad České televize Reportéři ČT. Z dokumentační cesty vznikla také výstava Cena kakaa.

150 59 Podíleli jsme se na vzniku nové edukační hry Cesta kakaa 2021-09-17