Dlouhodobý projekt Lidlu v Ghaně umožňuje pěstitelům kakaa další příjem

Od poloviny března začíná řetězec Lidl na českém trhu prodávat udržitelnou čokoládu „WayToGo“. Díky prodejům čokolády certifikované známkou FAIRTRADE dostávají tisíce kakaových pěstitelů v Ghaně navíc k minimální fairtradové ceně a fairtradovému příplatku i další prémii, která jde přímo na místní zemědělské projekty a podporuje vyšší příjmy ghanských pěstitelů kakaa. V rámci zemědělských projektů jsou pěstitelé vyškoleni například v oblasti udržitelného pěstování a metod sklizně, základních obchodních znalostí nebo výroby alternativních surovin, jako je med nebo rýže, aby dosáhli vyšší úrody a měli další zdroje příjmů k zajištění obživy.

Mým cílem je, abychom se členy družstva Kuapa vyráběli kvalitnější kakao. Tím dosáhneme vyšších cen a díky nabídce školení, která jsou součástí našeho projektu, získáme další zdroje příjmu,“ vysvětluje Fatima Ali, prezidentka družstva Kuapa Kokoo Farmers Union.

Další krok k zabezpečení důstojného příjmu pro pěstitele kakaa

Spravedlivé odměňování pěstitelů je podporováno úplnou transparentností dodavatelského řetězce. Výjimečností tohoto projektu je to, že původ všech kakaových bobů v této čokoládě lze vysledovat až přímo k pěstitelskému družstvu „Kuapa Kokoo“ v Ghaně. „Kvůli nízkým a nestálým cenám kakaa na světovém trhu nemohou pěstitelé kakaa pokrýt své životní náklady. Proto velmi vítáme skutečnost, že Lidl tímto způsobem pomáhá pěstitelům kakaa zajistit důstojnější životní příjem,“ vysvětluje Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko. 

Závazek od roku 2006

Projekt „Way To Go“ je součástí trvalého závazku společnosti Lidl zlepšovat životní a pracovní podmínky v zemích, kde se pěstují suroviny pro výrobu jejích produktů. Společnost neustále rozšiřuje svoji nabídku produktů s touto certifikací v různých kategoriích, takže nyní mají zákazníci k dispozici přes 200 produktů, jako jsou cukrovinky, zmrzliny, káva a bavlněné tašky. V roce 2016 Lidl jako jedna z prvních obchodních společností v ČR začala přidávat do privátních produktů kakao s certifikací Fairtrade a nahrazovat jím postupně původní konvenční kakao. 

Čokoláda WayToGo je již v prodeji v Belgii, Nizozemsku a Německu, v budoucnu by pak měla být součástí stálého sortimentu ve všech prodejnách Lidl po celé Evropě.

  • Fairtradový příplatek představuje bonusové prostředky, které musí certifikovaný obchodník pěstitelskému družstvu zaplatit nad rámec výkupních cen. Za fairtradové produkty, které si koupili čeští zákazníci, získala družstva farmářů v Africe, Asii a Latinské Americe navíc v rámci fairtradového příplatku v roce 2019 celkem přes 19,3 milionu korun.
  • Podporovat spravedlivý obchod prostřednictvím Fairtrade je navíc podle všeho nejen záslužné, ale i docela příjemné – největší uplatnění totiž v českých obchodech právě nachází fairtradové kakao (v roce 2019 se v ČR prodaly čokolády a další čokoládové cukrovinky vyrobené z téměř 1938 tun fairtradového kakaa), v závěsu za kakaem pak následuje káva.

Další informace zde.

150 150 Dlouhodobý projekt Lidlu v Ghaně umožňuje pěstitelům kakaa další příjem 2021-04-20