Mirka peče fair: z banánů

Cukrářka Mirka Van Gils Slavíková se zapojila do komunikační podpory Fairtrade na sociálních sítích a v novém seriálu v magazínu FOOD ve svých receptech peče ze surovin od fairtradových pěstitelů z Latinské Ameriky, Afriky a Asie, a to konkrétně z kakaa, kávy a banánů. Při této příležitosti jsme ji vyzpovídali, jaký je její vztah k surovinám.

Mirko, jak moc využíváte banánů při pečení? Řešíte při pečení i jejich původ?

Banány jsem hlouběji poznala v Jižní Africe, myslím tím šíři jejich využití. Tam jsem se seznámila s banánovou moukou a poznatek, že u afrického etnika je banán první potravinou pro miminka i jako náhrada za kojení, jsem aplikovala i u svých synů. Banány kupuji v Nizozemí, kde bydlím, jen fairtradové – v Lidlu (v ČR jsou dostupné zatím jen v Kauflandu a u vybraných online prodejců pozn. redakce). Banánová mouka je báječná na pečení, kromě skvělé chuti je i bezlepková. Má výbornou vaznost.

A do cukrařiny? Tam je vlastně neomezená možnost využití banánů, dort s pařížskou šlehačkou a banány či krtkův dort, který je velmi oblíbený. U nás se bez banánů a domácího čokoládovo-lískooříškového krému neobejdou palačinky. A vlastně se musím přiznat, že banán je má snídaně spolu s kávou.


Inspirujte se spolu se čtenáři magazínu FOOD při pečení Mirčiným fairovým banánovým dortíkem s čokoládovým krémem:

Jak Mirka řeší původ potravin, co je z témat Fairtrade pro ni nejdůležitější, jak vybírá kakao a čokoládu pro své dezerty se dočtete v předchozí aktualitě a můžete se zde inspirovat i jejím čokoládovým fairovým dortíkem.

Jak je pro Mirku důležitá káva a které dává přednost se dočtete v předchozí aktualitě a můžete se zde inspirovat i jejím kávovým fairovým dortíkem.


Děkujeme za milou spolupráci

tým Fairtrade Česko a Slovensko

150 100 Mirka peče fair: z banánů 2022-07-15