Mirka peče fair: z kávy

Cukrářka Mirka Van Gils Slavíková se zapojila do komunikační podpory Fairtrade na sociálních sítích a v novém seriálu v magazínu FOOD ve svých receptech peče ze surovin od fairtradových pěstitelů z Latinské Ameriky, Afriky a Asie, a to konkrétně z kakaa, kávy a banánů. Při této příležitosti jsme ji vyzpovídali, jaký je její vztah k surovinám.

Mirko, jak důležitá je káva konkrétně pro vás? Jste „závislák“, nebo spíš příležitostný piják?

Tahle otázka je na místě – káva je v mém životě převelice důležitá. Existuje-li závislost na kávě, pak ji mám. Miluji kvalitní kávu a mám k ní velmi osobní vztah, neboť jsem měla to štěstí se účastnit kávového obřadu v Etiopii, který ovlivnil mé vnímání kávy. 

Jaké kávě dáváte přednost? Jaké úpravě?

Fairtrade kávu z Etiopie bio považuji za nejlahodnější. V běžném pracovním procesu používám kvalitní kávovar. Ale pro chvíle odpočinku a vychutnání, si kávu ráda připravím tak jako v Etiopii. Nedám košem ani indonéské či keňské kávě.


Inspirujte se spolu se čtenáři magazínu FOOD při pečení Mirčiným fairovým kávovým dortíkem: šálek kávy pro maminky.

Jak Mirka řeší původ potravin, co je z témat Fairtrade pro ni nejdůležitější, jak vybírá kakao a čokoládu pro své dezerty se dočtete v předchozí aktualitě a můžete se zde inspirovat i jejím čokoládovým fairovým dortíkem.


Děkujeme za milou spolupráci

tým Fairtrade Česko a Slovensko

150 100 Mirka peče fair: z kávy 2022-06-01