Timeline Stories

Prodej fairtradové kávy v ČR

Fairtradové kávy se v roce 2021 na českém trhu prodalo 1 326 tun. Z tohoto množství fairtradové kávy by se dalo připravit více než 151 milionů šálků espressa. To pro lepší představu znamená, že každý obyvatel ČR včetně nemluvňat vypil v roce 2021 téměř 15 šálků fairtradové kávy.

 

Fotografie: Mezi největší prodejce fairtradové kávy v ČR patří Tchibo Praha. Dále je k dostání  na čerpacích stanicích Benzina nebo OMV ČR. Lidl ČR nabízí fairtradovou kávu v nápojových automatech. Fairtradovou kávu však nabízí i řada kaváren a lokálních pražíren, například Fair & Bio pražírna, síť kaváren mamacoffee a řada dalších.

Pražení

Při pražení zelená kávová zrna získají svou výraznou barvu, ale především chuť a vůni, pro kterou má káva miliardu oddaných příznivců na celém světě. Celý proces trvá asi 20 minut. Teplota při pražení dosahuje lehce přes 200 °C, káva ztrácí vlhkost, nabývá na objemu a hnědne. Pražení fairtradové kávy probíhá pouze v pražírnách s certifikací Fairtrade.

 

Fotografie: Příprava na pražení ve Fair & Bio pražírně v Kostelci nad Labem.

Export

Mezi největší producenty arabiky patří Brazílie a Kolumbie, u robusty je to Vietnam a Indonésie. Zelená káva putuje v nákladních kontejnerech loděmi do přístavů, v Evropě nejčastěji do Hamburku nebo Antverp.

Výhody Fairtrade

Za každou libru prodané kávy navíc pěstitelé v rámci Fairtrade získávají speciální prémii ve formě fairtradového příplatku. Jsou to peníze navíc, které získává celé pěstitelské družstvo, do kterého jsou zapojení jednotliví farmáři. Na svých členských schůzích pak sami rozhodují o tom, jak se tyto peníze využijí. Fairtradový příplatek mohou použít například na postavení studny, školy nebo zajištění lékařské péče či ochranných pomůcek.

 

Fotografie: Pěstitelka kávy Marleni má díky Fairtrade novou odslupovačku na kávová zrna.

Balení

Zrna usušená na 11 až 12 % vlhkosti se balí do jutových pytlů, většinou po 70 kilogramech. Pytle s kávou putují do družstva nebo výkupny, kde se kontroluje jejich vlhkost a kvalita. Odtud náklaďáky vozí produkci do přístavu.

Sušení

Promytá zrnka kávy je třeba usušit. Pískově zbarvená zrna už obsahují pouze tenkou pergamenovou slupku. Pěstitelé musí kávová zrnka při sušení na betonových terasách nebo vyvýšených roštech pravidelně obracet.

 

Fotografie: Remechio Serrano, pěstitel kávy z Kolumbie, při sušení kávy

Odslupování

Každá kávová třešeň obsahuje dvě protilehlá zrnka kávy. Při nejčastějším mokrém zpracování se pomocí odslupkovačky odstraní vnější slupka s dužinou, zrna se nechávají řízeně fermentovat a následně se promývají.

Klimatická změna

Rostoucím problémem pro práci farmářů je klimatická změna a její stále intenzivnějšími dopady na jejich živobytí. Podle loňské studie by do roku 2050 mohla být nepoužitelná až polovina půdy, která se v současné době na různých místech světa používá k pěstování kávy. Fairtrade pomáhá pěstitelům získat znalosti, jak s těmito dopady lépe bojovat a například používat k zavlažování dešťovou vodu, přejít na pěstování odolnějších odrůd rostlin, sázet stromy mezi kávové keře a diverzifikovat své plodiny.

 

Fotografie (Eduardo Martino): Listy kávovníku napadené kávovou rzí (La Roya) v San Miguel del Faique, Piura, Peru.

Maximiliano Beltran, pěstitel z Kolumbie, při sběru kávy

Kávovník

Kávovník arabský roste nejčastěji na strmých kopcích hor v nadmořské výšce 800 až 2000 metrů nad mořem. Pro dosažení nejvyšší kvality se průběžně sbírají pouze zralé plody, sklizeň tak probíhá několik měsíců. Pěstitelé díky Fairtrade dostávají za svou sklizeň stabilní fairtradovou výkupní cenu, a jsou proto odolní proti výkyvům cen na trhu. Tato cena je stanovená tak, aby pokryla výrobní náklady pěstitelů a zároveň jim umožňovala vést důstojný život. Díky pevně dané ceně mohou lépe plánovat své hospodaření a investice např. do nákupu techniky, sazenic nebo hnojiv.

 

Fotografie:  Maximiliano Beltran, pěstitel z Kolumbie, při sběru kávy