Začtěte se do příběhů pěstitelů bavlny v nových Bavlněných novinách

Naše zbrusu nové Bavlněné noviny představují způsob pěstování bavlny i celý svět oblékání a módy, který potřebuje změnu. Prostřednictvím příběhů pěstitelů a pěstitelek zapojených do systému Fairtrade se můžete zamyslet nad možnostmi udržitelnější produkce a jak sám dělat lepší volby při výběru textilu. Zároveň zástupci vybraných firem v textu novin představují, proč si vybrali fairtradové pracovní oblečení nebo fairtradové nákupní tašky, jak podporují udržitelnost a jak je důležité zkoumat celý původ oděvu.

Například Om Organic Cotton, organizace indických pěstitelů bavlny se snaží podporovat pěstitele bavlny nejen v přechodu na ekologické pěstování, ale i v hledání alternativních zdrojů příjmů. Jednou z těch, kdo se do této aktivity zapojili, je i paní Draupadi Banchhor. Přečtěte si i její příběh. 

Draupadi Banchhor (35), pěstitelka bavlny z Indie, která díky fairtradovému příplatku získala dvě krávy
a z prodeje mléka zajistila rodině další zdroj příjmů.

Zároveň sehnat na českém trhu oblečení s certifikovanou fairtradovou bavlnou je stále obtížné. Obvykle na něj narazíte jen výjimečně u malých online prodejců. Snáze než oblečení lze koupit ručníky, povlečení a reklamní tašky. Pracovní oblečení se známkou FAIRTRADE oblékají i zaměstnanci operátora Vodafone, s jehož ředitelkou komunikace a udržitelnosti vám nabízíme rozhovor. Dalších zástupců českých firem, které fairtradové oblečení využívají nebo nabízejí, jsme se pak v anketě ptali na důvod jejich volby.

Přejeme inspirativní a zajímavé čtení Bavlněných novin.

150 64 Začtěte se do příběhů pěstitelů bavlny v nových Bavlněných novinách 2024-04-11