Veškeré kakaové výrobky privátní řady řetězce Action ponesou do roku 2023 označení FAIRTRADE

Společnost Action, původně holandská maloobchodní společnost, která dnes působí v 9 zemích včetně ČR, navazuje partnerství s Fairtrade, aby byla její privátní značka kakaových výrobků udržitelnější. 

„Jako rychle rostoucí evropský obchodník máme odpovědnost zajistit, aby kakao používané v našich čokoládových výrobcích pocházelo ze zodpovědných zdrojů,” říká Sander van der Laan, generální ředitel řetězce Action. Proto jsme se zavázali našim zákazníkům a Fairtrade, že všechny čokoládové výrobky našich privátních značek budou v krátkodobém horizontu certifikovány Fairtrade. Tímto způsobem děláme udržitelnou čokoládu dostupnou pro každého.“

„Závazek společnosti Action spolupracovat s Fairtrade na zlepšení příjmů pěstitelů kakaa je pozitivním a nezbytným krokem. Cena kakaa v západní Africe je již léta pod tlakem a obětí tohoto tlaku se stávají miliony pěstitelů kakaa. Vidíme, že se stále více maloobchodníků a značek rozhoduje pro fairtradové kakao a jejich počet každým rokem roste dvouciferně. Krok řetězce Action se zaměřením na veškeré kakaové výrobky privátní značky je znamením pro obchodní průmysl, že tuto hranici lze zvýšit,“ vyzdvihuje Peter d’Angremond, generální ředitel Fairtrade Nizozemsko.

Větší příjem pro pěstitele kakaa

Fairtrade je jediné certifikační schéma, které pracuje s minimální výkupní cenou pro pěstitele a s příplatkem sloužícím pro rozvoj komunit, které umožňují pěstitelům kakaa zlepšit své pracovní a životní podmínky. Nedávný výzkum ukazuje, že fairtradovým pěstitelům kakaa vyšší výnosy umožňují věnovat například více peněz na vzdělávání a zdravotní péči. Tato studie také poukazuje na to, že pěstitelé kakaa a jejich rodiny tak zažívají díky certifikaci Fairtrade kvalitnější život. Pěstitelé kakaa mají vyšší hektarové výnosy a díky lepšímu přístupu k technologiím a zemědělskému vzdělávání mají silnější vyjednávací pozici.

Rozsáhlý sortiment kakaových výrobků privátní značky

Čokoládové produkty privátní značky Action se skládají z asi 50 různých položek, včetně sezónních produktů, které se prodávají během Velikonoc a Vánoc.

150 84 Veškeré kakaové výrobky privátní řady řetězce Action ponesou do roku 2023 označení FAIRTRADE 2021-09-15