Věděli jste, že na 13. září připadá Mezinárodní den čokolády?

Pokud jste tedy potřebovali záminku, abyste si mohli v těchto dnech dopřát speciální čokoládovou pochoutku a to ideálně fairtradovou, už ji nehledejte! A důvodů, proč podpořit udržitelnou a etickou spotřebu, je řada:

Pěstitelé kakaa na Pobřeží slonoviny, tedy v zemi, která je největším producentem kakaových bobů, vydělávají méně než 1,86 USD za den. Přitom právě na ně těžce dopadlo v uplynulých 20 měsících narušení globálního obchodu kvůli pandemii, ale i další ničivý pokles cen, které za své kakao dostávají. Jakýkoli pokles příjmů přitom ohrožuje celé komunity. 

Rozhodnutí, jakou čokoládu si koupit, má obrovský dopad, jak zjistíte z tohoto krátkého videa:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=h6yhQ8mgn2o

Ostatně pěstitelé kakaa z Pobřeží slonoviny vám to vysvětlí sami: „Spravedlivá cena pro pěstitele kakaa nám pomůže dosáhnout důstojného příjmu. Fairtrade pro nás znamená svět, ve kterém se staráme o životní prostředí, vzděláváme své děti a prosazujeme práva žen, dětí a zdravotně postižených lidí v našich komunitách,“ potvrzují pěstitelé kakaa ze Sítě spravedlivého obchodu na Pobřeží slonoviny RICE.

„Kakao je hlavním zdrojem mých příjmů. Jeho pěstování mi umožňuje postarat se o své děti. Můžu je posílat do školy nebo vzít k doktorovi, když jsou nemocné. Fairtrade pro mě představuje poctivý obchod s kakaem. Díky Fairtrade máme také vodárenskou věž a nechybí nám tak pitná voda, potvrzuje Dah Oho, pěstitelka z družstva ECAKOG v Pobřeží slonoviny.

Kvůli poslednímu poklesu světových cen kakaa jsou spravedlivější příjmy, které pěstitelé získávají díky fairtradové minimální ceně a fairtradovému příplatku, ještě důležitější. Připomínáme, že i my v ČR jsme za rok 2020 přispěli na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování: fairtradový příplatek z prodejů fairtradového zboží u nás činil 27 milionů Kč. Fairtradového kakaa se prodalo za rok 2020 celkem 2632 tun, převážně ve formě čokolády, cukrovinek, zmrzlin a snídaňových cereálií. A podle poslední studie se i díky tomu příjem domácnosti fairtradových pěstitelů kakaa za poslední 4 roky zvýšil až o 85 %.

150 75 Věděli jste, že na 13. září připadá Mezinárodní den čokolády? 2021-09-09