Nová studie prokazuje vyšší příjmy pěstitelů fairtradového kakaa

Pěstitelům fairtradového kakaa v Pobřeží slonoviny se za posledních několik let zvýšily příjmy o 85 % a velká část z nich přesáhla hranici extrémni chudoby, vyplývá z průzkumu v domácnostech. Toto srovnávání pěstitelů fairtradového kakaa v Pobřeží slonoviny během posledních 4 let poukázalo na nárůst příjmů a nižší výskyt extrémní chudoby. 

V průzkumu bylo zjištěno, že průměrný roční příjem domácností fairtradových pěstitelů kakaa z Pobřeží slonoviny vzrostl z 2670 amerických dolarů v letech 2016/17 na 4937 amerických dolarů v letech 2020/21, což představuje nárůst o 85 %. Částečně k tomu přispěly výnosy z prodeje kakaa a diverzifikace příjmů z různých plodin a zdrojů i mimo farmu. Díky tomu se významný počet pěstitelů kakaa v Pobřeží slonoviny vymanil z extrémní chudoby a v současné době žije 61 % domácností zahrnutých do studie nad hranicí extrémní chudoby. Pro srovnání, před čtyřmi lety bylo pouze 42 % (podle dat z let 2016/2017 zveřejněných ve studii z roku 2018).  

„Nárůst příjmů domácností je pro fairtradové pěstitele v těchto náročných časech dobrou zprávou. Ovšem až příliš mnoho domácností pěstitelů stále nedosáhne na důstojný příjem,“ říká Jon Walker, poradce organizace Fairtrade. 

Srovnávací studie, kterou zadávala Fairtrade International a realizoval Impact Institute, zkoumala 384 pěstitelů ze 16 fairtradových družstev pěstujících kakao. Cílem bylo změřit zlepšení a změny včetně velikosti domácnosti, výnosů z kakaa a diverzifikace plodin, ke kterým došlo od roku 2016/17. Předchozí studie zveřejněná v roce 2018 měla na příklad ten dopad, že od října roku 2019 se minimální fairtradová cena a příplatek zvýšily o 20 %. 

Fairtrade je jediným certifikačním schématem, které má stanovenou povinnou minimální výkupní cenu. „Studie dokazují, že minimální fairtradová cena může fungovat jako záchranná síť v dobách nízkých cen a že příjmy fairtradových pěstitelů se postupně zvyšují,“ vysvětluje Walker. 

Studie srovnávání příjmů 

Zdroj pokrácené zprávy

150 90 Nová studie prokazuje vyšší příjmy pěstitelů fairtradového kakaa 2021-08-27