Víno má po tisíce let velký kulturní společenský význam. Po celém světě existuje řada vinařství, která vyrábějí obrovské množství různých vín. I přes velkou poptávku se však mnoho menších vinařských rodin v Latinské Americe a Africe potýká s problémy: Život jim ztěžují nízké tržní ceny, silná konkurence a historicky zakořeněné překážky.
Pěstování vína (hroznů) je náročný obor: je závislý na sezónních pracích při sklizni hroznů, ale vyžaduje také specializované vybavení pro výrobu vína. Dělníci a drobní zemědělci často nedosahují na stabilní živobytí z výroby vína, protože nemají peníze na investice do vylepšení, která by odpovídala měnícím se trendům a chutím v tomto odvětví.
Časté problémy při pěstování vinné révy
- Mnoho drobných vinařů v Argentině a Chile trpí nízkými tržními cenami hroznů. Chybí jim peníze na zlepšení výrobních procesů na vinicích. Nemají tak možnost zajistit si budoucnost.
- Pracovníci na vinicích jsou špatně placeni a často vykořisťováni.
- Navzdory poptávce je mnoho menších vinařů vytlačeno z trhu, protože nejsou schopni držet krok s velkými výrobci z mezinárodního prostředí.
- Dopad na životní prostředí: rozšiřování vinic, které je podněcováno rostoucí celosvětovou poptávkou po víně, způsobuje tlak na životní prostředí. Rozšiřování pěstebních ploch bez ohledu na přírodní zdroje, jako je půda a voda, vede ke zhoršování životního prostředí. Nedostatek vody a extrémní výkyvy počasí navíc ovlivňují vinařské oblasti po celém světě. Do roku 2050 může být většina půdy v dnešních hlavních vinařských oblastech pro vinice nevhodná.
Co přináší Fairtrade
Fairtrade je ucelený koncept, který nabízí alternativu jak rodinám drobných vinařů, tak pracovníkům na velkých vinicích: