Káva je nejdůležitější zemědělskou komoditou světového obchodu mezi globálním Severem a Jihem. Po ropě je druhou nejvýznamnější vývozní surovinou světa. Káva, jako bývalý „koloniální produkt“, nám nejlépe ukazuje nespravedlivé podmínky panující na světovém trhu a je průkopníkem fairtradových produktů. V České republice je fairtradová káva na trhu od roku 2004.
Zakoupením kávy se známkou FAIRTRADE významně přispějete ke zlepšení životních a pracovních podmínek drobných pěstitelů kávy v zemích globálního Jihu a k jejich adaptaci na měnící se klimatické podmínky a podpoříte ochranu životního prostředí.
80 % kávy produkuje 25 milionů drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než 10 hektarů půdy. Mnozí z nich mají na živobytí méně než 2 dolary denně, často žijí v odlehlých oblastech a čelí četným problémům. Fairtrade je komplexní koncept, který pomáhá drobným pěstitelům vymanit se z této spirály.
Tomu než si v Evropě pochutnáme na kávě připravené z upražených a umletých kávových zrn, předchází spoustu práce a času. Podívejte se s námi na to jak vypadá dlouhá cesta kávového zrna.
ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KÁVY
- Změna klimatu je pro drobné pěstitele velký problém. Oteplování zvyšuje výskyt některých škůdců a chorob kávovníků. V současné době například sužuje mnoho regionů Latinské Ameriky rez kávová.
- Cena kávy na světovém trhu stále kolísá.
- Slabá vyjednávací pozice: Drobní pěstitelé, kteří nejsou členy družstev, jsou bezmocní vůči místním překupníkům, protože nemají přístup k informacím o trhu a cenách.
- Kvůli malým pozemkům a nízkým výnosům se drobní pěstitelé kávy dostávají do pasti chudoby.
- V dodavatelském řetězci kávy dominují nadnárodní obchodní a pražírenské společnosti. Pouhých pět mezinárodních koncernů ovládá 45 % trhu s kávou.
- Rostoucí hospodářské i životní náklady vyvolané v neposlední řadě hospodářskou krizí působí drobným pěstitelům kávy další problémy.
KÁVA OD ZRNKA PO ŠÁLEK
Podívejte se na fotografie, jak se dostane káva až do všeho šálku. Na začátku je malé semínko. Kávové zrnko. Rostlina plodí po 3-4 letech růstu. Květy jsou bílé a mění se na plody. Červené zralé plody je třeba posbírat, odstranit slupku s dužinou a zrnka usušit. Pražení už probíhá v zemích spotřeby.
KÁVOVÁ KRIZE
Prohlídněte si online verzi části výstavy Kávová krize a nahlédněte díky tomu hlouběji do podmínek pěstování nezbytné suroviny pro náš oblíbený šálek espressa nebo ranního filtru.
Pokud vás téma pěstování kávy zajímá, objednejte si výstavu Kávová krize a dostaňte ji do svého okolí. Věnuje se především dvěma tématům: chudobě vyplývající z nízkých výkupních cen a zvyšujících se nákladů + dopadům klimatické změny. Tématu se můžete věnovat také v rámci výuky díky našim vzdělávací lekci Kávová krize.
CO PŘINÁŠÍ FAIRTRADE
Fairtrade je komplexní koncept, který nabízí drobným pěstitelům kávy alternativu.