Zveme vás k online přečtení Banánových listů

Na situaci pěstitelů banánů upozorňujeme v našich novinách Banánové listy, kde představujeme problémy provázející pěstování banánů a to, jak je řeší Fairtrade. Přinášíme v nich také reportáž z Kostariky. Dále vám doporučíme recept z banánů světoznámé cukrářky Mirky Van Gils Slavíkové, o který se s námi podělila.

V novinách navíc přibližujeme svědectví o kostarickém propojení s přírodou v rozhovorech s pěstiteli. To potvrzují například Mauricio Castillo a jeho žena Rocío Rodriguez, pěstitelé banánů z Kostariky: „Pracujeme tady celá rodina, proto můžeme dát plantáži všechnu péči a lásku. Používáme minimum chemikálií – insekticidů, fungicidů a pesticidů. Ručně zkracujeme koncové trsy, protože je to šetrnější,” vysvětluje Mauricio. „Jde o takovou dohodu mezi naší rodinou a přírodou,” doplňuje ho Rocío.

Mauricio Castillo a jeho žena Racía Rodriuguez, pěstitelé z Kostrariky

Banány patří mezi nejpopulárnější exotické ovoce u nás. K jejich oblibě přispívá bezpochyby i cena, která patří v sortimentu čerstvého ovoce dlouhodobě k nejnižším. To ale má i své odvrácené stránky. Aby nízká cena banánů v našich obchodech nebyla vykoupená sociální nespravedlností a ničením životního prostředí, o to usiluje certifikace Fairtrade. Jsme rádi, že nejen banány se známkou FAIRTRADE dnes už můžeme koupit i v Česku a nově od února letošního roku jsou ty v bio kvalitě i fairtradové v řetězci Lidl.

Přejeme inspirativní a zajímavé čtení plné Banánových listů.

150 69 Zveme vás k online přečtení Banánových listů 2023-11-06