Letošní Výstava na stromech bude o pěstování bavlny v Indii. Dostaňte výstavu i do vašeho parku.

Od soboty 2. října 2021 bude viset nová plakátová výstava Život v bavlně na desítkách míst v republice. Bude se jednat již o sedmý ročník celorepublikové akce Výstava na stromech. Letošní ročník se zaměřuje na podmínky pěstování bavlny v Indii a upozorňuje na důležitá témata jako zacházení s vodou, chudobu pěstitelů nebo geneticky modifikované plodiny. 

Výstava na stromech je výstavový happening na podporu důstojné práce. Akce se koná každý rok v říjnu během Týdne důstojné práce, letos 2.–9. října 2021. Zaměření happeningu se mění každoročně: po kávě, koželužnách, banánech, obuvi, kakau a budoucnosti práce jsme pro letošek nachystali výstavu k pěstování bavlny s názvem Život v bavlně. Bavlna patří mezi nejdůležitější textilní suroviny. Většina bavlny pochází od drobných pěstitelů jako je Katha Mahananda z indického družstva Pratima Organic Grower Group (na úvodním snímku). 

„Způsob pěstování bavlny i celý svět oblékání a módy potřebuje změnu. Stojí totiž na drancování přírody a zneužívání pěstitelů bavlny i zaměstnanců textilních továren. Prostřednictvím fotografií napojených na systém Fairtrade nahlédneme do života pěstitelů bavlny a je třeba se nad nimi zamyslet nad možnostmi udržitelnější produkce: bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s lepšími výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí,“ vysvětluje Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko.

Akci koordinuje náš tým Fairtrade Česko a Slovensko. Jednotlivými organizátory jsou dobrovolníci a dobrovolnice z celé české republiky, díky nimž se informace o pěstování bavlny dostávají mezi lidi, ven, do veřejného prostoru. Výstava se díky tomu objeví na desítkách míst po celé republice. „Zapojit se mezi organizátorky a organizátory výstavy je jednoduché. Stačí si vybrat vhodné veřejné místo, park nebo náměstí se stromy. Přihlašuje se přes formulář na našem webu. My vám zavoláme, pošleme instrukce a podklady do mailu, přidáme vás na mapu a v září vám dorazí balík s výstavou,“ popisuje Stanislav Komínek, hlavní koordinátor z Fairtrade Česko a Slovensko.

150 57 Letošní Výstava na stromech bude o pěstování bavlny v Indii. Dostaňte výstavu i do vašeho parku. 2021-08-03