Vítězové soutěže Fandíme Fairtrade dostali fairtradové míče

Loni na podzim jsme Fairtradovým školám, Fairtradovým městům, Fairtradovým církevním sborům a členským organizacím Fairtrade Česko a Slovensko poslali balíčky, které obsahovaly mimo jiné fairtradovou kávu, zástěry z fairtradové bavlny, třtinový cukr, samolepky nebo stojánky s příběhem fairtradové farmářky. To všechno jim mělo pomoci při šíření povědomí o Fairtrade. Kromě toho dostala každá organizace pohlednice, díky nimž se mohla zapojit do soutěže o fairtradové volejbalové míče. (O tom, jak vznikají fairtradové sportovní míče, se můžete dozvědět tady.) Do této soutěže se zapojilo celkem 26 subjektů (7 měst, 15 škol, 3 církevní sbory a jedna členská organizace).

Pohlednice přitom nebyly jen prostředkem k soutěžení, plnily i vzdělávací funkci. Na jejich lícové straně byly totiž obrázky devíti fairtradových surovin a soutěžící si mohli vyzkoušet, jestli poznají, o jaké plodiny jde. Tak schválně, víte, jak vypadají třeba plody kávovníku a kakaovníku či cukrová třtina? Správné odpovědi byly uvedené na rubu.

A pokud jde o soutěž, už známe vítěze! Celkem se nám sešlo 830 soutěžních pohlednic, nejvíce jich přišlo od Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity, která tak pro svůj sportovní tým získala 25 fairtradových volejbalových míčů, na druhém místě skončilo Gymnázium Mimoň (to se o 15 míčů podělilo se speciálními třídami ZŠ Mírová, jejichž žáci se díky mimoňskému gymnáziu do soutěže zapojili také) a třetí bylo město Vsetín, které získalo míčů 5. Věříme, že všechny vítězné týmy budou s vyhranými míči hrát výlučně v duchu fair play!

Foto: studenti Gymnázia Mimoň

 

150 100 Vítězové soutěže Fandíme Fairtrade dostali fairtradové míče 2021-02-26