V rámci Giving Tuesday dodáme prostřednictvím fairtradové kávy energii studentskému spolku Medici na ulici

Giving Tuesday je celosvětový svátek, který podporuje a oslavuje chuť pomáhat druhým. Ve Fairtrade Česko a Slovensko jsme se letos symbolicky připojili obdarováním členů studentského spolku Medici na ulici, kterým jsme věnovali balíčky fairtradové kávy.  

„Pandemie koronaviru negativně ovlivňuje nás všechny. V současné době si roli zdravotníků uvědomujeme více než jindy. Ve Fairtrade Česko a Slovensko myslíme nejen na pěstitele ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky ale i na ty, kteří nemocným pomáhají přímo v našem okolí. Například na mediky, kteří ač stále studují, působí jako dobrovolníci v ulicích a poskytují první pomoc lidem bez domova. Taková práce má náš obdiv. Jako signál podpory jsme se rozhodli jim věnovat balíčky fairtradové kávy od pěstitelů z Hondurasu, Kolumbie nebo Peru,” popisuje Luboš Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko. 

„Jsme velice vděční za podporu, kterou nám vaše organizace nabízí, a za vedení spolku mohu říct, že jsme poctěni, že o nás má zájem organizace s tak dobrou myšlenkou a silným etickým kodexem, jako je ta vaše. Naši členové jsou převážně medici z Prahy a Brna, a vzhledem k náročnosti svého studia kávu od vás jistě velice uvítají a ocení,” reagoval Jan Pospíšil, člen spolku.

Medici na ulici jsou studentský spolek sdružující budoucí zdravotníky se zájmem o problematiku bezdomovectví a poskytování zdravotní péče lidem v nouzi. Sára Zubinová, studentka 2. Lékařské fakulty UK, vysvětluje:  „Každý člověk, ať už je zdravotník či ne, může podpořit naši práci tak, že nebude mít k lidem na ulici lhostejný přístup, a pokud uvidí na ulici bezdomovce, kterému by se hodila jakákoliv pomoc, tak tuto příležitost podpory využije, ať už ho informuje o našich ošetřovnách či mu pomůže jakkoli jinak.”

autor fotografie: Bretaslav Macek

150 100 V rámci Giving Tuesday dodáme prostřednictvím fairtradové kávy energii studentskému spolku Medici na ulici 2021-11-30