Srpnová kampaň Fandíme Fairtrade v Tchibu

Ve dnech 17.- 23. 8. bude na pobočkách Tchiba v ČR i na Slovensku probíhat kampaň Fandíme Fairtrade. V těchto dnech mohou zákazníci uplatnit na prodejnách Tchiba slevu 25 % na fairtradovou zrnkovou kávu a kapsle Barista.

Akci komunikují v magazínu, menuboardu, zákaznickém newsletteru a na sociálních sítích. My jsme ji doplnili o informační a propagační materiály v podobě stojánků s příběhem farmářky, samolepek, občasníku “Kávové noviny”, prostírání, fairtradových pexes, kuchyňských zástěr a letáků o tom, jak funguje Fairtrade. „Naší snahou je, aby lidé pochopili, že naše každodenní chování – včetně rozhodnutí, jaké zboží si koupíme – má potenciál přispět k vyšší udržitelnosti pěstování nejen kávy, ale i dalších plodin ze zemí globálního Jihu,“ vysvětluje Hana Malíková, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko.

Tradičně se tato akce koná na jaře v květnu při příležitosti Světového dne pro fair trade. Během tohoto dne má každý příležitost si uvědomit, že jídlo na našem stole i čaj a káva pochází od farmářů, kteří velmi tvrdě pracují, aby je pro nás vypěstovali. A přestože jejich práce je náročná, nedostávají spravedlivě zaplaceno. Letos byla kvůli koronavirové pandemii, která situaci pěstitelů ještě ztížila, akce přesunuta na srpen.

Fairtrade se i v těchto obtížných časech snaží pěstitelům z globálního Jihu mnoha způsoby pomáhat – například uvolněním pravidel pro nakládání s fairtradovým příplatkem, který teď může být vyplácen přímo pěstitelům, nebo za něj lze nakupovat ústenky a hygienické potřeby. Také proto nás těší, že podíl fairtradové kávy na celkové spotřebě v ČR stále roste a tvoří již téměř 3 procenta. V roce 2019 se jí na našem trhu prodalo 891 tun, tedy o 25 % více než v roce 2018. Mezi největší prodejce fairtradové kávy v ČR patří právě Tchibo Praha, dále Unipetrol Benzina v rámci svých provozoven Stop café na čerpacích stanicích Benzina, kde lze nově koupit i zrnkovou kávu s sebou, Lidl ČR, který nabízí fairtradovou kávu Lidl2go v rámci nápojových automatů ve svých provozovnách, OMV ČR v rámci konceptu Viva café a Kaufland ČR. Fairtradovou kávu však nabízí i řada menších kaváren a lokálních pražíren, například Fair & Bio pražírna, síť kaváren mamacoffee, trutnovská pražírna VOLKAFE a řada dalších.

150 58 Srpnová kampaň Fandíme Fairtrade v Tchibu 2021-02-26