Seznamte se pomocí krátkého dokumentu s mladým Basheym a s ochránci pralesa

Vydejte se s Basheym na kakaovou farmu poblíž deštného pralesa a objevte, jak se daří jeho rodině uživit se pěstováním a zároveň chránit přírodu v okolí. Film ukazuje život pěstitelů kakaa, kteří žijí na okraji deštného pralesa Gola v západoafrickém státě Sierra Leone.

Čtrnáctiletý Beshey popisuje, jak se skupina pěstitelů kakaa spojila, aby pomocí zapojení do systému Fairtrade chránila les a rozvíjela svou komunitu. Hlavní výzvou pro obyvatele okraje pralesa je najít způsob, jak zvýšit svůj příjem bez poškození deštného pralesa. 

Film je českou verzí Guardians of the Rainforest od Fairtrade Foundation. Dokument je dlouhý 12 minut 50 sekund, je ke zhlédnutí v české a ve slovenské verzi. Na českém dabingu spolupracovali Samuel a Michaela Budiman. Na dabingu slovenské verze se podíleli herec divadla Astorka Pavol Šimun, Martin Simon z Nadace Integra a Alexandra Lukáčová.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/6E2U25erihM

K filmu jsme vytvořili vzdělávací lekci. Během ní se účastníci seznámí s podmínkami pěstování kakaa. Objasní si základní pojmy týkající se udržitelného zemědělství a systému Fairtrade. Lekci doporučujeme pro žáky od 13 let. Zdarma je spolu s dalšími vzdělávacími materiály na www.fairtrade.cz/vzdelavani.

150 75 Seznamte se pomocí krátkého dokumentu s mladým Basheym a s ochránci pralesa 2024-03-01