Papež František podporuje systém Fairtrade

Delegace složená ze zástupců Fairtrade International se setkala s papežem Františkem, aby hovořili o obchodu, změně klimatu a dopadu pandemie covid-19 na pěstitele. Papež na setkání na konci listopadu v Apoštolském paláci v Římě vyjádřil podporu systému Fairtrade.

Delegace se setkala s papežem, aby představila práci, kterou Fairtrade dělá po celém světě na podporu více než 5 milionů pěstitelů, jejich rodin a komunit. Zástupci Fairtrade z Afriky, Latinské Ameriky, Německa, Lucemburska a Itálie představili papeži novou globální strategii Fairtrade na období 2021-2025, jak dosáhnout sociální a klimatické spravedlnosti pro tu nejzranitelnější část populace na světě.

Záznam ze setkání zde.

Jako dárek jeho Svatosti přinesli fairtradové produkty: látky, košili a keňskou kávu a vyzvali jej, aby promluvil o problémech, které charakterizují životní podmínky pěstitelů z jižní polokoule. Mary Kinyua, prezidentka Fairtrade International, přicestovala pro tuto zvláštní příležitost z Keni a uvedla: „Bylo mi ctí podělit se s papežem o to, co Fairtrade dělá. Fairtrade má své kořeny mezi katolickými aktivisty, kteří se spojili, aby změnili pravidla tradičního obchodu a vytvořili propojení mezi spotřebiteli a zemědělci po celém světě.“

Paolo Pastore, ředitel Fairtrade Itálie, na setkání uvedl: „Více než 2300 společností na světě se v rámci principů Fairtrade zavázalo platit pěstitelům spravedlivé ceny za jejich výrobky a proklamovalo společné úsilí v boji proti dětské práci a odlesňování.“  Miguel Munguia, který hovořil za latinskoamerické pěstitele, požádal papeže, aby ve svých modlitbách pamatoval na zemědělské komunity zasažené pandemií covid a v nedávné době navíc i ekologickými katastrofami, jako je hurikán Eta.

150 90 Papež František podporuje systém Fairtrade 2021-02-26