Odsuzujeme vojenskou invazi na Ukrajinu

Dnes, ve čtvrtek 24. 2. 2022, jsme od rána svědky začínající ruské invaze na Ukrajinu, přestože Ukrajina, EU i NATO se snažily o mírové řešení.

V důsledku ozbrojeného konfliktu od roku 2014 již vyhaslo více než 13.000 životů a více než 1,5 milionu obyvatel Donbasu bylo vysídleno ze svých domovů. Tisíce lidí na frontové linii nadále žijí v nouzi, bez stabilního přístupu k základním potřebám, jako je jídlo, teplo či lékařská péče. Život v neustálém ohrožení a napětí se podepisuje na psychickém a fyzickém zdraví všech lidí. Vojenská invaze přinese další mrtvé, zraněné a lidi na útěku.

Ukrajina čelí válce, která přinese hrůzu a destrukci

Přímá vojenská invaze, která dnes začala, znamená pro Ukrajinu destrukci, množství mrtvých, zraněných a aktuálně již nyní i množství lidí na útěku.

V této situaci chceme projevit solidaritu. S Ukrajinou sdílíme hodnoty postavené na principech míru, lidských práv, dodržování mezinárodního práva a teritoriální suverenity a nezávislosti Ukrajiny.

Považujeme za důležité, abychom jako Fairtrade Česko a Slovensko vyjádřili jednoznačné odsouzení kroků Ruské federace, které vyústily do vojenské invaze na ukrajinském území a které budou mít dopad na civilisty. Stojíme za Ukrajinou jako suverénním státem a vyjadřujeme naši solidaritu ukrajinským občanům, kteří konfliktem nejvíce trpí.

150 113 Odsuzujeme vojenskou invazi na Ukrajinu 2022-02-24