Nahlédněte do výroční zprávy Fairtrade Česko a Slovensko 2021 

Výroční zpráva za rok 2021 přináší ohlédnutím za vším, čím jsme se loni zabývali a jak rostl zájem o fairtradové produkty v ČR a na Slovensku. Čtenáři se v ní dozví o našich aktivitách, prodeji fairtradového zboží, našich partnerech a členech a o hospodaření naší organizace.

Rok 2021 vypadal velmi nenápadně, ale přesto se v něm mnohé událo. Svět se aklimatizoval a otupěl z druhé sezóny covidové pandemie. Z výjimečného se začala stávat rutina a nejen lidé, ale i organizace našli cestu, jak co nejvíc přizpůsobit své zvyklosti. Online a bez osobního setkání byla zvolena staronová správní rada a já pak její novou předsedkyní,“ popisuje ve výroční zprávě Viktorie Tenzerová, předsedkyně Rady Fairtrade Česko a Slovensko a na závěr vyzdvihuje své osobní zkušenosti na Fairtradových školách: Mě osobně nejvíc nadchla účast na programu pro Fairtradové školy ve Vsetíně a žáky v Olomouckém kraji. Zápal mladé generace po znalostech, rychlost jejich chápání, ale hlavně porozumění souvislostem globálního světa mne naplnila optimismem a nadějí, že naše práce bude násobně více rezonovat i v budoucnu a spravedlivý svět není utopickou vizí. 

Naše výroční zpráva přináší informace mimo jiné o tom, jakým aktivitám jsme se v roce 2021 věnovali, jak jsme v daném roce hospodařili a jak se vyvíjel trh s nejdůležitějšími fairtradovými komoditami v ČR a SR. Dává ale prostor také našim partnerům, spolupracovníkům, členům a samozřejmě i samotným pěstitelům, aby se podělili o to, co Fairtrade a férový obchod znamená pro ně.

„Dá se říci, že pro některé pěstitele byl Fairtrade záchranou. Stará se o odbyt zboží z naší oblasti do Evropy, kde jeho obliba roste. Od té doby, co je COOPEVICTORIA napojená na Fairtrade, nám nikdy nebylo zle. Odbyt fairtradové kávy v Evropě roste a o cukrové třtině platí to samé,“ zmiňuje ve výroční zprávě Luis Carlos Rojas Bolaňo, pěstitel kávy a cukrové třtiny z Kostariky z fairtradového družstva COOPEVICTORIA.

Přejeme inspirativní čtení a zveme vás k nahlédnutí do výroční zprávy 2021.

150 69 Nahlédněte do výroční zprávy Fairtrade Česko a Slovensko 2021  2022-09-27